Ρ. Ρέφερ: Φτιάξτε ένα δίκαιο και αναλογικό ασφαλιστικό σύστημα

Ρ. Ρέφερ: Φτιάξτε ένα δίκαιο και αναλογικό ασφαλιστικό σύστημα

«Φτιάξτε ένα δίκαιο και αναλογικό ασφαλιστικό σύστημα. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν μπορεί πλέον το κράτος να δίνει μεγάλες συντάξεις με 15 χρόνια εργασίας ή συντάξεις με ποσοστά αναπλήρωσης που φτάνουν ή και ξεπερνούν τον μισθό, αφού όλα αυτά υπονομεύουν τους μελλοντικούς συνταξιούχους» είναι το μήνυμα που στέλνει ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Ράσμους Ρέφερ, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» λίγες μέρες πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να μην υλοποιήσει τα μέτρα που υιοθέτησε, σημειώνει ο τεχνοκράτης της ΕΚΤ. «Η Ελληνική κυβέρνηση επέδειξε, ως έναν ορισμένο βαθμό, προσήλωση στην εντολή της να εφαρμόσει το μνημόνιο συνεννόησης που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η προσήλωση θα διατηρηθεί και ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Ρέφερ.   

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Ρέφερ τονίζει ότι κατέστη αναγκαία επειδή εκτροχιάστηκε η ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αναδεικνύει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και σημειώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί να πωληθούν.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίζει πως "κατέστη σαφές ότι το κούρεμα του ονομαστικού χρέους δεν συγκαταλέγεται στις υπό εξέταση επιλογές. Εναπόκειται στα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ να αποφασίσουν τους κατάλληλους όρους τυχόν περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους" και περιγράφει ένα μοντέλο με λίγο μικρότερα επιτόκια, μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και αξιοποίηση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.