Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε ο νέος πρωθυπουργός της Γεωργίας

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε ο νέος πρωθυπουργός της Γεωργίας

Η βουλή της Γεωργίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκιόρκι Κβιρικασβίλι χθες.

Ογδονταέξι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νέου υπουργικού συμβουλίου και του προγράμματος που προτείνει, με 26 ψήφους εναντίον.

"Η νέα κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Κβιρικασβίλι έχει γίνει αποδεκτή από τη πλειοψηφία των ψήφων", είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ντέιβιντ Ουσουπασβίλι.

Προτού προταθεί ως πρωθυπουργός μετά την αναπάντεχη παραίτηση την περασμένη Τετάρτη του Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, ο Κβιρικασβίλι, 48, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Έχει εργαστεί κυρίως στους οικονομικούς και τραπεζικούς τομείς και ήταν γενικός διευθυντής (2006-2011) στη τράπεζα Cartu, που ανήκε στον δισεκατομμυριούχο και πρώην πρωθυπουργό Μπιντζίνα Ιβανισβίλι. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Ιλινόι, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η Γεωργία θα συνεχίσει τον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό και μια "πραγματιστική" πολιτική προς τη Ρωσία, με την οποία είχε συγκρουστεί σύντομα τον Αύγουστο του 2008. "Η πλήρης ένταξη στην Ευρώπη με την προοπτική την προσχώρηση (της Γεωργίας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, είναι η σημαντικότερη προτεραιότητά μας", είπε στη βουλή τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ