Προς Ολυμπιακούς Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά στην ιστορία
Κορονοϊός

Προς Ολυμπιακούς Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά στην ιστορία

Χωρίς θεατές στις εξέδρες, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της ανησυχίας για ενδεχόμενη νέα εξάπλωσή του. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται την ερχόμενη Πέμπτη.

Παρά την αναβολή των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων πέρυσι, το Τόκιο εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση στον κόσμο, όπως θα ήθελε, καθώς οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα παραδέχθηκε χθες Πέμπτη ότι είναι πιθανόν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, καθώς είναι πιθανόν η διοργάνωση να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας στην Ιαπωνία.

«Όπως έχω ξαναπεί, υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε καθόλου θεατές», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Σε κάθε περίπτωση θα δράσουμε έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια του ιαπωνικού λαού», πρόσθεσε/

Κατά της διεξαγωγής οι Ιάπωνες

Σημειώνεται ότι οι Ιάπωνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ενάντια στη διεξαγωγή των Αγώνων στο Τόκιο λόγω της πανδημίας. Τον Ιούνιο οι διοργανωτές αποφάσισαν να θέσουν όριο χωρητικότητας 50% ή 10.000 θεατών σε κάθε αθλητική εγκατάσταση.

Άρα υπό τις συνθήκες αυτές στο 68.000 θέσεων Εθνικό Στάδιο του Τόκιο θα πρέπει να υπάρχει μία θέση με θεατή και έξι θέσεις άδειες.

Ωστόσο φαντάζει πλέον ολοένα πιθανότερο το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αυτό που λέει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και να γίνουν οι Αγώνες (τουλάχιστον οι Ολυμπιακοί αν όχι και οι Παραολυμπιακοί) κεκλεισμένων των θυρών.

Σε καθεστώς ημιέκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο, αναμένεται στις 8 Ιουλίου, την ημέρα άφιξης στην Ιαπωνία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, να αναθεωρηθεί η πολιτική περί του ποσοστού θεατών, και είτε θα επιτραπεί μέγιστος αριθμός 5.000 ή όριο 25%, ή θα γίνουν εξ ολοκλήρου κεκλεισμένων των θυρών οι Ολυμπιακοί.

Τα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας είναι απογοητευτικά στο Τόκιο: μετά τη μερική άρση των μέτρων, θέτοντας έως τις 11 Ιουλίου την ιαπωνική πρωτεύουσα σε καθεστώς «ημιέκτακτης ανάγκης», τα νέα κρούσματα επί 12 σερί μέρες έως και την Πέμπτη καταγράφουν αύξηση επί εβδομαδιαίας βάσης, φθάνοντας τα 673 σε σύγκριση με 570 μία εβδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα.