Προειδοποίηση για τον καύσωνα στην Ευρώπη - Ιστορικό ρεκόρ στη Γαλλία

Προειδοποίηση για τον καύσωνα στην Ευρώπη - Ιστορικό ρεκόρ στη Γαλλία

«Καμίνι» συνεχίζει να είναι η Ευρώπη, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές. 

Στη Γαλλία καταρρίφθηκε το απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, αφού ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το όριο των 45 βαθμών Κελσίου, με το θερμόμετρο να δείχνει 45,1 βαθμούς στην πόλη Βιλβέιγ στο νότιο τμήμα της χώρας ενώ στην Ισπανία υπήρξε το πρώτο καταγεγραμμένο επισήμως θύμα του κύματος καύσωνα.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη είναι λογικό επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής

Η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο ζεστές στην ιστορία και αυτό θα σημάνει πως η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO).

Είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, όμως ο καύσωνας αυτός είναι «σίγουρα το λογικό επακόλουθο» των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με τις συνέπειες των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανέφερε η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, πιο ακραία, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις.

«Βρισκόμαστε ακόμη μόλις στα τέλη Ιουνίου, όμως φαίνεται πως η γη βιώνει τα πέντε πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, από το 2015 μέχρι και το 2019», δήλωσε η εκπρόσωπος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, το 2019 ήταν η τρίτη πιο ζεστή χρονιά, πρόσθεσε.

w

Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στη Γαλλία

Το απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στη Γαλλία κατερρίφθη σήμερα δύο φορές, καθώς στις 13:48 (τοπική ώρα) καταγράφηκε θερμοκρασία 44,3 βαθμών Κελσίου στο Καρπαντρά (νότια Γαλλία), σε μια ζώνη που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France. 

Στις 15.00 (τοπική ώρα) το θερμόμετρο στη Βιλβέιγ της νότιας Γαλλίας έδειξε 45,1 βαθμούς Κελσίου.

«45,1 βαθμοί Κελσίου στη Βιλβιέιγ στις 15:00, η πρώτη φορά που το όριο των 45 βαθμών Κελσίου ξεπερνιέται στη Γαλλία», διευκρίνισε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Twitter.

 

Οι γαλλικές αρχές έχουν ενισχύσει τους περιορισμούς στη χρήση νερού για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του καύσωνα, ενώ εκατοντάδες σχολεία έχουν κλείσει. Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας Agnes Buzyn δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των κλήσεων σε αριθμούς υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ως αποτέλεσμα του καύσωνα. 

Κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν μια «επικίνδυνη συμπεριφορά» όπως να αφήνουν παιδιά στα αυτοκίνητα ή να τρέχουν έξω κατά τη διάρκεια της μέρας.

s

Ισπανία: Ένας 17χρονος πέθανε από θερμοπληξία 

Στην Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν ήδη τους 40°C, ένας 17χρονος που έκανε αγροτικές εργασίες στην Ανδαλουσία πέθανε από θερμοπληξία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι 34 από τις 50 επαρχίες της Ισπανία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιά, κυρίως η Καταλονία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν κατά μίας πυρκαγιάς που έχει κατακαύσει ήδη 65.000 στρέμματα.

Δύναμη 400 πυροσβεστών συμμετείχε όλη την περασμένη νύκτα στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και από νωρίς το πρωί, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα ξεκίνησαν τις πτήσεις στην προσπάθεια ελέγχου της φωτιάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Μικέλ Μπουχ έχει προειδοποιήσει ότι σήμερα είναι «το απόγειο του κύματος καύσωνα» με θερμοκρασίες άνω των 40°C, συμβουλεύοντας τον πληθυσμό να αυξήσει στο μέγιστο τα προληπτικά μέτρα.

Άλλα.. ρεκόρ

Ένα άλλο ρεκόρ καταρρίφθηκε στην Πολωνία: Αυτό της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της εντατικής χρήσης των κλιματιστικών. Στη Γαλλία το μεσημέρι η ζήτηση ανήλθε σήμερα στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για "ζωτικές ανάγκες" και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.