Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου

Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου

Σε μια συγκυρία όπου τα κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζουν άνοδο στη χώρα μας και βρισκόμαστε προ των πυλών για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα δύο πρώτα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν για προσβολή από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οδηγούν σε νέο συναγερμό το σύστημα υγείας της χώρας.

Το  φετινό καλοκαίρι, προοιωνίζεται ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί πρόκειται για δύο ασθένειες που προέρχονται από ιούς, οι οποίοι προέρχονται από ζώα και οι οποίοι προσβάλλουν και τους ανθρώπους, για τους οποίους δεν υπάρχει θεραπεία και επιπλέον, και οι δύο, δυνητικά, είναι θανατηφόροι.

Στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου, τα κρούσματα συνήθως δεν είναι πολλά και οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ένα 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα ίωσης και λιγότερο από το 1% των ατόμων νοσούν σοβαρά εξαιτίας προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, που εκδηλώνεται με εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση. Τα σοβαρά περιστατικά συνήθως εμφανίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Ψεκασμοί σε πηγές

Το θερμό εύκρατο κλίμα της χώρας μας, ευνοεί την ανάπτυξη των ασθενειών που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, κυρίως στις περιοχές που υπάρχει έντονο το στοιχείο του γλυκού νερού, όπως λίμνες, ποτάμια, φυσικές πηγές κλπ. 

Έτσι, η ύπαρξη του ιού του Δυτικού Νείλου, καταγράφεται συστηματικά την τελευταία 20ετία, τουλάχιστον. Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο οι υγειονομικές αρχές δίνουν τη μάχη τους με τα κουνούπια στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, με την καθιέρωση ψεκασμών στις περιοχές όπου υπάρχουν φυσικοί ταμιευτήρες νερού, ώστε να σκοτωθούν τα κουνούπια την εποχή που είναι στο στάδιο της προνύμφης και να μην προλάβουν να ενηλικιωθούν, ώστε να μπορούν να μεταδώσουν νόσους.

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Liberal.gr για το θέμα σημείωσαν ότι παρά την πανδημία του κορονοϊού, οι ψεκασμοί φέτος έγιναν εγκαίρως, πριν τα κουνούπια ενηλικιωθούν. Αυτό που άλλαξε, ήταν τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς για περιβαλλοντικούς λόγους, η Ε.Ε. προτείνει πλέον διαφορετικά σκευάσματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα μας για πρώτη φορά. Εξήγησαν παράλληλα, ότι κάθε χρόνο παρουσιάζονται πλέον, κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, και για αυτό το λόγο, οι πολίτες καλούνται να παίρνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, για την αποφυγή όλων των ασθενειών που τα συγκεκριμένα έντομα μεταδίδουν και περιλαμβάνουν την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό.

Τα πρώτα κρούσματα κάθε χρόνο, εντοπίζονται στη Β. Ελλάδα, εξαιτίας της πληθώρας των περιοχών με φυσικές πηγές, λίμνες και ποτάμια. Έτσι και φέτος, τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στους δήμους Τοπείρου Ξάνθης και Καρδίτσας.

Η συχνότητα της νόσου

Τα προηγούμενα χρόνια, τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, φθάνοντας τα 227 πέρυσι και τα 317 πρόπερσι, όταν το 2017 ήταν μόλις 48 και τα έτη 2015 και 2016 δεν είχαν εμφανιστεί καθόλου.

Πέρυσι τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας ήταν 14, όμως οι θάνατοι έφτασαν τους 35 και πρόπερσι τα βαριά περιστατικά έφτασαν τα 243, ενώ οι θάνατοι τους 51, συμπεριλαμβανομένου και ενός περιστατικού που είχε προσβληθεί το 2018 και κατέληξε πέρυσι.

Απρόβλεπτες περιοχές

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Και για το λόγο αυτό, συνιστά την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια,  τα οποία περιλαμβάνουν: 

-εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, ρούχα που καλύπτουν χέρια και πόδια, αλλά και

-απομάκρυνση του στάσιμου νερού από τον ευρύτερο χώρο όπου βρισκόμαστε (γλάστρες, αυλές κλπ), ώστε να μην υπάρχει χώρος συγκέντρωσης και επώασης των κουνουπιών.

Εφιστά μάλιστα την προσοχή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη συνέπεια.

Διαβάστε Περισσότερα