Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα - Στα €25 εκατ. ο τζίρος της παράνομης διακίνησης

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα - Στα €25 εκατ. ο τζίρος της παράνομης διακίνησης

Ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη του μεγάλου κυκλώματος με διεθνή δράση, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και το οποίο διακινούσε παράνομα πανάκριβα φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει έως τώρα η Οικονομική Αστυνομία, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016, εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ, ενώ τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων. Όσον αφορά τη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της οργάνωσης, ανέρχεται σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, κατ'' ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση, που δρούσε από τον Απρίλιο του 2013, προμηθευόταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στη συνέχεια διακινούσε σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 70χρονος Αιγύπτιος, που κατοικούσε στη Γερμανία και συνεργαζόταν με διαχειρίστρια φαρμακείου. Μέσω του φαρμακείου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, καθώς και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων.

Οι δράστες, προκειμένου να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητά τους, έβαλαν στην εγκληματική οργάνωση γιατρούς και προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στη συνέχεια προχωρούσαν στη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε πολύ σοβαρές παθήσεις, καθώς και στη συνεργασία με εταιρεία ταχυμεταφορών που πραγματοποιούσε την αποστολή - διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό. Παράλληλα, η μεταφορά των φαρμακευτικών σκευασμάτων γινόταν και από τον 70χρονο που τα μετέφερε μέσα σε αποσκευές όταν ταξίδευε αεροπορικώς, ενώ σημειώνεται ότι είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.

Η σπείρα προχώρησε στη σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις πανάκριβων φαρμάκων προς το συγκεκριμένο φαρμακείο στην Αττική. Επίσης, πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.

Ενδεικτικό στοιχείο της δράσης της οργάνωσης ήταν, μεταξύ άλλων, το γεγονός, ότι δύο νοσηλεύτριες μεγάλου νοσοκομείου, οι οποίες και συνελήφθησαν, έδιναν σε καρκινοπαθείς μικρότερη δόση φαρμάκου από αυτή που είχαν ανάγκη και την υπόλοιπη ποσότητα την προωθούσαν στο κύκλωμα.

Έχουν συλληφθεί 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Μεσολόγγι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, φαρμακοποιοί, καθώς και τα τρία αρχηγικά μέλη ηλικίας 70, 57 και 64 ετών. Μάλιστα, σε βάρος του 64χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορά κατά περίπτωση στη συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, απάτη από κοινού και κατ'' εξακολούθηση επάγγελμα και συνήθεια, πλαστογραφία μετά χρήσεως, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων μετά χρήσεως κατ'' εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ'' επάγγελμα συνήθεια και εξακολούθηση, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές κατ'' εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ'' εξακολούθηση, καθώς και προμήθεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Συγκατηγορούμενοι των 21 συλληφθέντων είναι ακόμα 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ'' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, διερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων 8 ατόμων, μεταξύ των οποίων και γιατροί.

Υπενθυμίζεται πως χτες ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

«Παρά το γεγονός ότι η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας είναι σε εξέλιξη και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση έως τώρα, σε κάθε περίπτωση όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων, από όπου και αν προέρχονται πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων», δήλωσε ο Κ.Θεοδοσιάδης πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το ρόλο του ΕΟΦ στην εξάρθρωση του κυκλώματος εξαίρει ο υπουργός Υγείας

Tον κομβικό ρόλο που έπαιξε ο ΕΟΦ στην εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομης εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων, επισημαίνει σε δήλωσή του για το θέμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Αναφέρει ότι η Οικονομική Αστυνομία, αξιοποιώντας πληροφορίες και στοιχεία που προέκυψαν από συστηματική έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος, προχώρησε σε συλλήψεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλου προσωπικού, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Το αποτέλεσμα αυτό, στο οποίο έχουν την ξεχωριστή συμβολή τους η διοίκηση και το προσωπικό του ΕΟΦ που εδώ και μήνες αθόρυβα διενεργούν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία, αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία στη διαρκή μάχη για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της υγείας.

Εκτός από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την αποκάλυψη του ρόλου και των διασυνδέσεων της "μαφίας των παράνομων εξαγωγών" φαρμάκων από τη χώρα και φυσικά την αυστηρή τιμωρία όλων των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Μόνον έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας» αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός.

Επίσης, επισημαίνει πως η θεσμική θωράκιση του Συστήματος Υγείας, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών, αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της «ηθικοποίησης», εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ