ΠΟΕΔΗΝ: Αναξιόπιστα τα στοιχεία για τη γρίπη - Πεθαίνουν αδιάγνωστοι ασθενείς

ΠΟΕΔΗΝ: Αναξιόπιστα τα στοιχεία για τη γρίπη - Πεθαίνουν αδιάγνωστοι ασθενείς

Αναξιόπιστα χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τα στοιχεία για τον αριθμό θανάτων από τη γρίπη H1N1, τονίζοντας πως υπάρχουν ασθενείς «που καταλήγουν αδιάγνωστοι από γρίπη, αφού μοριακός έλεγχος γίνεται μόνο σε όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ».

Ως παράδειγμα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως χθες κατέληξε ασθενής, ονόματι Λ.Δ. 60 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν 24 ημέρες στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» με διάγνωση ΧΑΠ χωρίς να γίνει μοριακός έλεγχος για τη γρίπη. Ο ασθενής, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «εμφάνισε επιπλοκές, διασωληνώθηκε [..] και διακομίσθηκε στη ΜΕΘ του ΠΓΝ», όπου σε μοριακό έλεγχο που διενεργήθηκε εκεί, αποδείχθηκε ότι ο 60χρονος έπασχε από Η1Ν1.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

«Χθες ανακοινώθηκε ότι 56 ασθενείς κατέληξαν από γρίπη εκ των οποίων 49 σε ΜΕΘ και 7 στις κλινικές. Ο αριθμός που κατέληξε στις κλινικές δεν είναι πραγματικός καθότι στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ καθημερινά περιμένουν πάνω από 50 διασωληνωμένοι Ασθενείς για πολλές ημέρες που καταλήγουν αδιάγνωστοι από γρίπη και μοριακός έλεγχος γίνεται μόνο σε όσους ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Ως εκ τούτου δηλώνονται ως αιτίες θανάτου οι επιπλοκές ή συνοδό νόσημα».

Χθες κατέληξε ασθενής ονόματι Λ.Δ. 60 ετών ο οποίος νοσηλευόταν 24 ημέρες στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» με διάγνωση ΧΑΠ χωρίς να γίνει μοριακός έλεγχος για τη γρίπη. Στο Χατηζηκώστα δεν γίνεται μοριακός έλεγχος για τη γρίπη. Ο ασθενής εμφάνισε επιπλοκές. Οι γιατροί έκαναν το χρέος τους στην αντιμετώπισή του. Από τη πρώτη στιγμή χορήγησαν αντιική αγωγή και όταν εμφάνισε επιπλοκές διασωληνώθηκε. Επειδή το Νοσοκομείο δεν είχε κενό κρεβάτι ΜΕΘ καθότι διαθέτει μόνο 3 κλίνες, διεκομίσθη στη ΜΕΘ του ΠΓΝ. Εκεί έγινε μοριακός έλεγχος για τη γρίπη και απεδείχθη ότι πάσχει από Η1Ν1. Ο έλεγχος έγινε 24 ημέρες μετά την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε.