Το Plan Β για να «ξεφρακάρουν» οι ΜΕΘ της Αττικής

Το Plan Β για να «ξεφρακάρουν» οι ΜΕΘ της Αττικής

Επιχείρηση «ανάσα» στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι χώροι για τους διασωληνωμένους, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε πλήρη εξέλιξη.

Δημιουργία νέων μονάδων ΜΕΘ Covid σε χώρους, όπως χειρουργεία και γενικές εντατικές, ενεργοποίηση νέων κλινών που παραδίδει συνεχώς το ΕΣΥ, διακομιδές ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοιό σε ιδιωτικά νοσοκομεία, δίνουν τον παλμό του συναγερμού στον οποίο βρίσκεται όλο το σύστημα.

Στην μάχη απέναντι στην αποσυμφόρηση των εντατικών μπαίνουν νέες κλίνες, όπως αυτές του ΚΑΤ, χειρουργεία που μετατρέπονται ταχύτατα σε ΜΕΘ Covid και συνεχείς εφεδρείες, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μια εβδομάδα, οι κλίνες σε εντατικές για ασθενείς με κορονοϊό να αυξηθούν από 280 σε περίπου 350.

Κινήσεις σαν αυτές, μαζί με όσες θα ξεδιπλωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να δώσουν «ανάσες» στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, όπως Σωτηρία, Ευαγγελισμός και Αττικόν, που αντιμετωπίζουν πληρότητες έως και πάνω από 90% και ενώ αυξάνονται σταθερά οι καθημερινές ροές ασθενών χωρίς ιό προς τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται πολύ κρίσιμη. Είναι εκείνη που θα κρίνει σε ποια χρονική στιγμή θα μπορέσει να ξεκινήσει μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να σημειώσουν ύφεση οι «σκληροί» δείκτες, δηλαδή οι διασωληνωμένοι να πέσουν κάτω από τους 406. Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που οι ΜΕΘ είχαν περισσότερους από 400 ασθενείς ήταν στις 16 Νοεμβρίου. 

Τις επόμενες ημέρες οι δείκτες αυτοί αναμένεται να γνωρίσουν πίεση. Η βραδεία επιδείνωση των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων. Από τις 665 εισαγωγές στις απλές κλίνες για κορονοϊό το προηγούμενο 48ωρο αναμένεται να οδηγηθούν το επόμενο διάστημα σε μονάδες εντατικής θεραπείας κι άλλοι ασθενείς, κάτι που θα πιέσει ακόμα περισσότερο το Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται ήδη στα όριά του.

Καθώς οι ΜΕΘ του λεκανοπεδίου βρίσκονται στα «κόκκινα», επιστρατεύονται οι «εφεδρείες» του Plan-B που έχει καταρτιστεί εδώ και καιρό, προκειμένου να ενεργοποιηθεί σε συνθήκες συναγερμού, όπως αυτές των τελευταίων ημερών.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 100% ήταν χθες η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία Σωτηρία, Ευαγγελισμός και Σισμανόγλειο. Συνολικά, οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από 12% σε μια εβδομάδα.

Τι περιλαμβάνει το Plan-B

Το Plan-B περιλαμβάνει την μεταφορά των ασθενών που δεν έχουν κορονοϊό από τα δημόσια νοσοκομεία σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων που δεν προορίζονταν ως τώρα για τους ασθενείς με κορονοϊό, μετατρέπονται σε ΜΕΘ covid.

Αυτή η κίνηση δίνει ανάσα στα δημόσια νοσοκομεία για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, ενώ μέσω των ιδιωτικών νοσοκομείων εξυπηρετούνται και όσοι έχουν ανάγκη νοσηλείας σε non-covid ΜΕΘ.

Ο αριθμός και η διαχείριση των ΜΕΘ 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, στην Αττική είχαν προβλεφθεί εξ’ αρχής 280-300 μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με covid. Υπάρχουν, όμως, στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και περίπου 100-120 ΜΕΘ για non-covid ασθενείς. 

Από χθες, λοιπόν, ήδη διαμορφώνονται ακόμα 70 κλίνες ΜΕΘ από non-covid σε μονάδες εντατικής θεραπείες για ασθενείς με κορονοϊό. Αυτή η κίνηση θα ανακουφίσει άμεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την πίεση που δέχεται και που θα συνεχίσει να δέχεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Επίσης, δεν πρόκειται μέχρι τη λήξη συναγερμού στην Αττική να γίνονται διακομιδές ασθενών από άλλους νόμους, ενώ θα υπάρξει και άνοιγμα κλινών σε κοντινούς νομούς (Χαλκίδα, Κόρινθος, Λιβαδειά), προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στις κλινικές του λεκανοπεδίου. 

Κανένας ασθενής με covid σε αναμονή για ΜΕΘ

Στον σχεδιασμό αποσυμπίεσης περιλαμβάνεται και η ενεργοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων. Ήδη προγραμματίζεται μεταφορά non-covid περιστατικών στο ΝΙΜΙΤΣ.

Μέλος της επιτροπής τόνιζε χθες στο Liberal.gr ότι υπάρχει περιθώριο ακόμα για το Σύστημα Υγείας, αλλά επεσήμαινε ότι «δεν είναι στατικό το φαινόμενο, συνεπώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η κατάσταση για το άμεσο μέλλον». 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το θετικό είναι πως μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε ούτε ένας ασθενείς με κορονοϊό που να χρίζει νοσηλείας σε ΜΕΘ και να είναι σε λίστα αναμονής εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας. 

Να σημειωθεί ότι συνολικά στη χώρα η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 900, δίχως να περιλαμβάνονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές.  

Διαβάστε ακόμα:

- Διευθυντής «Σωτηρία»: Στα όρια του το ΕΣΥ εδώ και ένα μήνα

- Μ. Παγώνη: Ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου - Στο 93% η κάλυψη ΜΕΘ

- Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ: 26 νέες διασωληνώσεις μέσα στη νύχτα, οι 16 στην Αττική