Πιέσεις μετά το ράλι στις ευρωαγορές

Πιέσεις μετά το ράλι στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος έχουν επιστρέψει οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το διήμερο ανοδικό ράλι αντίδρασης, καθώς η μεταβλητότητα κάνει ξανά την εμφάνισή της με τα πρώτα εργαστηριακά στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον που έδειξαν σημαντικές πιθανότητες ανοσοδιαφυγής σε σχέση με την προστασία που παρέχουν τα υφιστάμενα εμβόλια.

Ειδικότερα, πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπειτα από συνολικό άλμα 3,8% στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, σήμερα κινείται με μικρή πτώση 0,16% στις 479,4 μονάδες, με κλάδους που θεωρούνται πιο αμυντικοί όπως η υγεία, τα τρόφιμα και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να παρέχουν στήριξη στον δείκτη.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15.727 μονάδες με -0,57%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,45% κινούμενος στις 7.040 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE καταβάλλει προσπάθεια να κινηθεί σε θετικό έδαφος με οριακή άνοδο προς το παρόν μόλις 0,04% στις 7.342 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,76% και διαπραγματεύεται στις 26.913 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 που σημειώνει πτώση 0,9% και βρίσκεται στις 8.482 μονάδες.

Η μετοχή της Pfizer βρέθηκε το πρωί σε κλοιό πωλήσεων εμφανίζοντας απώλειες που είχαν ξεπεράσει και το 6% ωστόσο στην πορεία της ημέρας έβαλε άμυνες στις πιέσεις και πλέον υποχωρεί κατά 1,6%. 

Ο τίτλος του φαρμακευτικού γίγαντα βρέθηκε στο επίκεντρο των συναλλαγών έπειτα από την πρώτη εργαστηριακή μελέτη για τη νέα παραλλαγή Όμικρον, η οποία έδειξε ότι η παραλλαγή έχει σημαντική ικανότητα διαφυγής από την ανοσολογική προστασία που παρέχουν τα υφιστάμενα εμβόλια, μεταξύ των οποίων φυσικά και αυτό της Pfizer.

Αυτή ήταν γενικότερα και η βασική είδηση της ημέρας, που όπως δείχνει «πάγωσε» σε ένα βαθμό τους επενδυτές περιορίζοντας το κλίμα ευφορίας των προηγούμενων δύο ημερών, με τις αγορές πάντως να δείχνουν ψύχραιμη αντίδραση προς το παρόν.

Όπως επισημαίνει ο trader της Forte Securities Κιθ Τέμπερτον, «τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν ότι πρόκειται για μια παραλλαγή που είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο επικίνδυνη. Ο πανικός που εκδηλώθηκε αρχικά αφορούσε την αντίδραση των κυβερνήσεων στη νέα παραλλαγή, αλλά οι αγορές την αξιολογούν θετικά».