Περιορίζονται τα άτοκα δάνεια στους βουλευτές

Περιορίζονται τα άτοκα δάνεια στους βουλευτές

Αλέξανδρος Διαμάντης 

Τέλος στα ανεξέλεγκτα δάνεια των βουλευτών και των ευρωβουλευτών επιχειρεί να βάλει η Βουλή, με την τροποποίηση της σχετικής διάταξης του Κανονισμού για «τη σύσταση "Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών, Ευρωβουλευτών"». Ειδικότερα, πλέον μπαίνει όριο στο ποσό που κάθε βουλευτής μπορεί να λάβει ως άτοκο δάνεια και συγκεκριμένα για τους νυν καθορίζεται στα 15.000 ευρώ, ενώ για τους πρώην στα 7.500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, με τη νέα διάταξη η Βουλή θα μπορεί μέσω εφορίας να παίρνει πίσω τα «χρωστούμενα», από τους «ξεχασιάρηδες» πρώην κυρίως βουλευτές. Αφενός διότι άλλαξε το καθεστώς από «βοήθημα» σε δάνειο και αφετέρου διότι εάν κάποιος δεν πληρώσει τρεις δόσεις, τότε η Βουλή θα προχωρά σε καταλογισμό και η εφορία θα αναλαμβάνει το έργο να επιστρέψει τα χρήματα στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.  

Να υπενθυμίσουμε ότι συνολικά 70 περίπου πρώην βουλευτές οφείλουν συνολικά το ποσό των 700.000 ευρώ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να εξοφλήσουν τα χρήματα που χρωστούν σε 48 δόσεις. Ήδη, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει στείλει σχετική επιστολή, ώστε να πληρώσουν (έστω και με δόσεις) όσα χρωστούν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν οι μισοί συνετίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν, προκειμένου να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα. Όσοι, το έκαναν στην απαντητική τους επιστολή προέβαλαν επιχειρήματα, όπως το γεγονός ότι ήταν άνεργοι ή ότι δεν είχαν ρευστότητα.

Αναλυτικά τι προβλέπει η νέα διάταξη: