Πέφτουν την Πέμπτη οι υπογραφές της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ

Πέφτουν την Πέμπτη οι υπογραφές της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν από την αναχώρηση του τελευταίου για την Ουάσιγκτον, όπου τη Πέμπτη θα πέσουν οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Αφορά ουσιαστικά το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θα υπογραφεί στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας-ΗΠΑ, θα έχει πενταετή ισχύ, ενώ στη συνέχεια θα ανανεωθεί επ' αόριστον.

«Τα δύο υπουργεία είναι απολύτως συντονισμένα στην ίδια κατεύθυνση. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον κ. Δένδια πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που ενισχύει το στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα και αποτελεί μια ακόμα επιτυχία της κυβέρνησης», απάντησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και επισήμανε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τόπο κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο, αναφερθείς στην αυξημένη σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη αλλά και στην αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ανέφερε ότι υπήρξαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν εξετάζονται σε αυτή τη φάση και διευκρίνισε ότι η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον.

«Αυτό που συγκρατούμε στο τέλος είναι το αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή την επιλογή τεσσάρων νέων στρατιωτικών τοποθεσιών. Η επιλογή αυτή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή. Αλλά και οι ίδιες οι τοποθεσίες έχουν τη δική τους σημασία», τόνισε. Σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτές είναι πέρα από τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα.

Αναφερόμενος στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης, υπογράμμισε τη σημασία της επιλογής μιας τοποθεσίας που βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσθέτει πως η Αλεξανδρούπολη, με τη δημιουργία και πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά. 

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία», υπογράμμισε.

Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο. Θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις. Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες, πρόσθεσε ακόμα ο Υπουργός.

«Η αμερικανική πλευρά ζήτησε εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας, και τούτο προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν κονδύλια από το Κογκρέσο για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η προοπτική αυτή μας βρίσκει καταρχήν θετικούς. Να θυμίσω παρεμπιπτόντως ότι η αρχική συμφωνία, του 1990, είχε οκταετή διάρκεια και από τότε ανανεωνόταν ετησίως από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία καθυστέρηση», κατέληξε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας

Οικονόμου για Τσαβούσογλου

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία μπορεί να ανακηρύξει μόνη της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία σε πείσμα με ό,τι ισχύει βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τέτοιες καταστάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο και υπογράμμισε πως η χώρα μας επιμένει σε αυτά που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας αναδεικνύοντας την προκλητικότητα και την παραβατικότητας της γειτονικής χώρας παντού. «Όντας σε εγρήγορση και ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε όλα τα επίπεδα ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Δήλωσε επίσης ενόψει της συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα ότι ο πρωθυπουργός πάντα συζητά και θέματα που αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή μας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη βόρεια Εύβοια, ανέφερε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα ωστόσο επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ενέργειες σε συνεννόηση με ειδικούς και δασαρχεία. 

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας επισήμανε ότι από αύριο κινητές μονάδες εμβολιασμού θα βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Βόρεια Ελλάδα.

«Στην περίοδο που διανύουμε η χώρα μας όπως και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση που φέρνει αυξανόμενα βάρη στα νοικοκυριά», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις αλλά αναπτύσσει παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες θέλουν να αισθανθούν ασφαλείς και όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι απέναντι στον κίνδυνο να δουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους, τα χρήματα που έχουν υπολογίσει για να ζεσταθούν και να μετακινηθούν, να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους», τόνισε ο Γ. Οικονόμου.

Και επεσήμανε: «Ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού ενισχύουμε και διευρύνουμε τα μέτρα που ήδη έχουμε ανακοινώσει για τη στήριξη των νοικοκυριών. Τα μέτρα αυτά φτάνουν πλέον τα 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

Διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με ιδιαίτερη πρόνοια τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου για ένα μέσο νοικοκυριό στα 18 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ το μήνα που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ειδικά για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει στα 24 ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300-600 KWh το μήνα περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις επιβαρύνσεις, το κόστος, για ένα μέσο νοικοκυριό.

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαφάνεια των δημοσκοπήσεων, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι η καλύτερη απάντηση είναι να συγκρίνει κανείς τις δημοσκοπήσεις με τα αποτελέσματα των εκλογών.