Παναμάς: "Άδικες και μεροληπτικές" οι κατηγορίες του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ

Παναμάς: "Άδικες και μεροληπτικές" οι κατηγορίες του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ

Οι κατηγορίες του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που χαρακτήρισε τον Παναμά "το τελευταίο από τα κέντρα" των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) είναι "άδικες και μεροληπτικές", απάντησε χθες η κυβέρνηση του Παναμά στον Άνχελ Γκουρία.

Σε επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, στην οποία είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, και η οποία εστάλη μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Panama Papers, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Παναμά Λουίς Μιγκέλ Ινκαπιέ σημειώνει ότι η στρατηγική του να αγνοούνται οι άλλοι και να επικεντρωνόμαστε μόνον στον Παναμά είναι άδικη και μεροληπτική.

Η αντίδραση της κυβέρνησης του Παναμά ήλθε μόλις δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη από τις εφημερίδες σε όλον τον κόσμο του σκανδάλου φοροδιαφυγής που πήρε την ονομασία Panama Papers. Μια σειρά από έγγραφα που διέρρευσαν δείχνει πως μια δικηγορική εταιρεία, η Mossack Fonseca, της μικρής αυτής χώρας της κεντρικής Αμερικής δημιούργησε εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους για τους ισχυρούς όλου του κόσμου.

"Προφανώς, χρησιμοποιείτε την πληροφορία που προέκυψε από την πρόσφατη έκθεση που μεταδόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να αμαυρώσει τη φήμη της χώρας", υπογραμμίζει στην επιστολή αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Παναμά.

Ο Ινκαπιέ κατηγορεί εξάλλου τον ΟΟΣΑ ότι έχει την πρόθεση "τον εξαναγκασμό για την υιοθέτηση των κανόνων του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών", που αποτελεί έναν από τους όρους που θέτει ο διεθνής οργανισμός για να μην θεωρείται μια χώρα φορολογικός παράδεισος.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Panama Papers, η οποία έγινε την ώρα που οι αρχές των χωρών και ο ΟΟΣΑ βρίσκονται αντιμέτωποι όσον αφορά την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

Ο ΟΟΣΑ κατηγορεί τον Παναμά ότι δεν συνεργάζεται επαρκώς κατά του ξεπλύματος χρήματος με την άρνησή του να παρέχει χρηματοοικονομικές πληροφορίες άμεσα.

Ο Παναμάς διαβεβαιώνει ωστόσο ότι προτίθεται να μοιραστεί τις πληροφορίες αυτές, αλλά υπό όρους, μεταξύ των οποίων η εγγύηση της τήρησης του απορρήτου των τραπεζικών συναλλαγών , που αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ του.

"Οι αποκαλύψεις των Panama Papers ρίχνουν φως στην κουλτούρα και την πρακτική του (τραπεζικού) απορρήτου στον Παναμά. Ο Παναμάς είναι το τελευταίο από τα μεγάλα προπύργια των offshore, που επιτρέπει ακόμη να αποκρύπτονται κεφάλαια για να διαφεύγουν της φορολογικής αρχής και των κατασταλτικών αρχών", δήλωσε τη Δευτέρα, επομένη των αποκαλύψεων, ο Γκουρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα