Panama Papers: Εμπλεκόμενος επιχειρηματίας του περιβάλλοντος του προέδρου του Μεξικού

Panama Papers: Εμπλεκόμενος επιχειρηματίας του περιβάλλοντος του προέδρου του Μεξικού

Επιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση του Μεξικού, ο οποίος έχει εμπλακεί στην πώληση ιδιοκτησίας της πρώτης κυρίας της χώρας, έχει μεταφέρει κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτιες εταιρείες με τη βοήθεια της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aristegui Noticias που είχε πρόσβαση στα αρχεία «Panama Papers».

Ο Χουάν Αρμάντο Χινοχόσα Καντού, ιδιοκτήτης του ομίλου Higa και επιχειρηματίας που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Ενρίκε Πένια Νιέτο, έχει τοποθετήσει την περιουσία του σε φορολογικούς παραδείσους, όπως μαρτυρά ένα κύκλωμα που ξεκινά από το Μεξικό και φθάνει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία , σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από 107 μέσα ενημέρωσης και δημοσιογραφικούς οργανισμούς επί 11,5 εκατομμυρίων αρχείων που προέρχονται από την εταιρεία Mossack Fonseca, που αποκαλύπτουν την τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων 140 πολιτικών και άλλων διεθνών προσωπικοτήτων σε φορολογικούς παραδείσους.

«Τα χρήματα κυκλοφόρησαν διά τραπεζικών μεταβιβάσεων μέσω εικονικών εταιρειών που δημιούργησε η Mossack Fonseca, στο όνομα της μητέρας και της πεθεράς του επιχειρηματία», σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αποκάλυψε από το 2014 το σκάνδαλο «του Λευκού Οίκου», όπως ονομάζεται η ιδιοκτησία της πρώτης κυρίας του Μεξικού.

Η σύζυγος του προέδρου Ανχέλικα Ριβέρα, είχε αγοράσει μία ιδιοκτησία έναντι περισσότερων των τριών εκατομμυρίων δολαρίων από τον Χουάν Αρμάντο Χινοχόσα Καντού, πριν από την εκλογή του Πένια Νιέτο τον Ιούλιο 2012.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Mossack Fonseca που αποκαλύφθηκαν χθες, ο Χινοχόσα δημιούργησε πέντε εταιρείες στο όνομα της μητέρας του, έναν μήνα μετά την έναρξη έρευνας για σύγκρουση συμφερόντων για την περίπτωση του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ των ονομάτων που αποκαλύπτονται από τα Panama Papers, περιλαμβάνονται ονόματα ενός στελέχους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας του Μεξικού Petroleos Mexicanos (Pemax), πολιτικοί, μία δημοφιλής ηθοποιός, έμποροι ναρκωτικών όπως ο διαβόητος Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο και μέλη του καρτέλ Jalisco Νέα Γενιά σύμφωνα με το περιοδικό Proceso.

Το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης τις τράπεζες του Μεξικού Santander Private Banking, HSBC Private Banking, Credit Suisse First Boston και Merill Lynch μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδείσους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ