P. Moscovici: 2015, χρονιά απειλών και αφύπνισης της ΕΕ

P. Moscovici: 2015, χρονιά απειλών και αφύπνισης της ΕΕ

Σε συνέντευξή του στην "La Semaine" ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici, κάνει έναν απολογισμό του 2015 και μια προεπισκόπηση του 2016.

Η χρόνια που πέρασε άφησε πίσω της μια πικρή γεύση και ίσως, εν μέρη, δικαίωσε μερικούς ευρωσκεπτικιστές μιας και το 2015 δεν έλειψαν οι κρίσεις και τα δράματα: ελληνική οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, προσφυγική κρίση και τρομοκρατία. Παραδόξως, όμως, το 2015 ήταν επίσης μια χρονιά αφύπνισης για την Ευρώπη, δήλωσε ο κ. Moscovici.

Εδώ και καιρό οι θεσμοί, οι κανόνες και ο τρόπος ζωής της Ευρώπης δεν ανταποκρίνονται πλέον στις προκλήσεις του σημερινού κόσμου. Η έλλειψη προσαρμοστικότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ασφάλειας και εργασίας ευθύνεται για πολλά καθημερινά δεινά και κίνδυνους. Ο κ. Moscovici εκτιμά πως οι κρίσεις που σημάδεψαν την Ευρώπη το 2015 επέτρεψαν στην ΕΕ να συνειδητοποιήσει πως οι ημι – λύσεις δεν είναι πια αποτελεσματικές. Δεν είναι δυνατόν, πλέον, η γεραιά ήπειρος να εθελοτυφλεί.       

Η εξάπλωση της τρομοκρατίας επέτρεψε στην Ευρώπη να συνειδητοποιήσει πλήρως ποιον εχθρό έχει να αντιμετωπίσει. Μία απειλή που μπορεί να εξαλειφθεί μόνο μέσω της ενότητας. Για αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Η ΕΕ θα επισπεύσει τις διαδικασίες για να ενεργοποίησε την πολιτική ασφάλειας. Ο κ. Moscovici υποσχέθηκε πως θα πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες για να μπορέσει η ΕΕ να χτυπήσει και οικονομικά το Ισλαμικό Κράτος.      

Η Ελληνική κρίση υπενθύμισε σε όλους σε ποιο βαθμό η ανολοκλήρωτη Οικονομική και Νομισματική Ένωση βλάπτει το σύνολο των κρατών - μελών. Για αυτόν το λόγο οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί δημιούργησαν ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων σε μια προσπάθεια σύγκλησης των οικονομίων της ευρωζώνης. Η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα βήματα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δημοκρατία και αποτελεσματικότητα στην Ένωση.

Η προσφυγική κρίση έφερε στο φως την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ώστε η ΕΕ να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις άνευ προηγμένου προσφυγικές εισροές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε μία συνολική στρατηγική που περιλαμβάνει την δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων και ακτοφυλακής που θα περιλαμβάνεται από προσωπικό που σε περίπτωση απειλής θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα και ανεξάρτητα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ελπίζει πως τα κράτη – μέλη κατανοούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία λύση και όχι ένα πρόβλημα. Οι προκλήσεις θα ξεπεραστούν μέσα από περισσότερη Ευρώπη, περαιτέρω ολοκλήρωση και αλληλεγγύη. Ο ευρωσκεπτικισμός θα ηττηθεί.