Π. Καρβούνης: Δεν υφίσταται καμία περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν

Π. Καρβούνης: Δεν υφίσταται καμία περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν

Δεν υφίσταται καμία περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν, ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η "Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία" με θέμα "Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα σήμερα. Ελλάδα-Ευρώπη-Μέση Ανατολή". Συμπλήρωσε δε, πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη εκδίωξης χώρας από τη συνθήκη - και αν κάποιο κράτος-μέλος δεν σέβεται τις υποχρεώσεις για φύλαξη των συνόρων, οι άλλες χώρες μπορούν να έχουν εσωτερικούς ελέγχους. "Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εντολές που έχω, είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στη Ζώνη της Σένγκεν", ανέφερε ο κ. Καρβούνης.

Ο κ. Καρβούνης περιέγραψε πως το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο θέμα με "πολλούς παίκτες", που περιλαμβάνει τις χώρες προέλευσης, της χώρες τράνζιτ, της χώρες πρώτης υποδοχής και τις χώρες τελικής υποδοχής.

Τάχθηκε υπέρ των κινήσεων της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση-κινητοποιήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και της μεγαλύτερης συμμετοχής της Frontex στα σύνορα.

"Είναι λάθος να λέμε ότι ψάχνουμε λύσεις, γιατί το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα, αλλά μια νέα πραγματικότητα, δεν είναι κάτι που αλλάζει, ή μπορεί να μεταφερθεί στο μέλλον", υποστήριξε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε πως "ωφελημένες θα βγουν οι χώρες που θα αντιληφθούν αυτή την πραγματικότητα".

Ο κ. Καμίνης έθεσε επίσης το θέμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, ιδιαίτερα ενόψει της φιλοξενίας 50.000 προσφύγων. Υπογράμμισε πως το προσφυγικό χρειάζεται δομές, ενημέρωση και πολιτικές ενσωμάτωσης, ενώ με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να προσφέρει ακόμα και θέσεις εργασίας. Ο κ. Καμίνης επισήμανε πως η Αθήνα έχει ανοίξει το δρόμο με διάφορες πρωτοβουλίες, όμως δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της όλο το έργο, τονίζοντας την αναγκαιότητα για μια "μητροπολιτική διακυβέρνηση" που θα λαμβάνει υπόψη την ευρύτερη Αθήνα, η οποία απαρτίζεται από 66 δήμους.

"Ζούμε την ιστορία και πρέπει να επωμιστούμε την ευθύνη της" κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ