«Ουρές» στους συμβολαιογράφους για μεταβιβάσεις ενόψει νέων αντικειμενικών

«Ουρές» στους συμβολαιογράφους για μεταβιβάσεις ενόψει νέων αντικειμενικών

H αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες, που ανακοινώνονται αύριο, αυξάνουν τις μεταβιβάσεις και δείχνουν το τι θα επακολουθήσει στην αγορά από εδώ και πέρα. Στοιχεία από συμβολαιογραφικά γραφεία μιλούν για αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες κατά 20%-30% των μεταβιβάσεων, καθώς και των ραντεβού που κάνουν όσοι θέλουν να κλείσουν εκκρεμείς αγοραπωλησίες πριν την ισχύ των νέων αντικειμενικών.

Και αυτό καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα φέρει αυξήσεις έως και 40% σε πολλές περιοχές, συμπαρασύροντας τους περισσότερους από τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, αλλά και μειώσεις σε άλλες.

Tο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού που ανακοινώνεται αύριο θα καλύπτει πλέον το 98% του πληθυσμού και συγκεκριμένα13.808 ζώνες από 10.165 που ήταν μέχρι τώρα. Στην πράξη, από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων προκύπτουν 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών όπου οι τιμές αναμενόταν να αυξηθούν σημαντικά. Από εκεί και πέρα, επίσης εντάσσονται στις αντικειμενικές  3.478 περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα είναι εκτός του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού. Από τις νέες αυτές εντάξεις προκύπτουν αυξήσεις στα επίπεδα του 40% για τις τιμές 133 περιοχών, όπως έχει δηλώσει προ ημερών ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αλλά και σημαντικές μειώσεις σε κάποιες άλλες ζώνες.

Αυξήσεις αλλά και μειώσεις

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν περίπου 6 μήνες στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν αν είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα τις μεταβιβάσεις ακινήτων -κυρίως γονικές παροχές και δωρεές- ή αν θα είναι προς το συμφέρον τους να αναβάλουν τη μεταβίβαση για τις αρχές του χρόνου.

Στις καινούργιες περιοχές που μπαίνουν πλέον για πρώτη φορά στο σύστημα, οι τιμές ζώνης των ακινήτων τους παύουν να υπολογίζονται με βάση συγκριτικά στοιχεία παλαιότερων ετών ή ακόμη και αυθαίρετες αγγελίες. Τέτοιες είναι περιοχές κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Αττικής, όπως από τη Βάρκιζα ως τα Λεγραινά, την Αγία Μαρίνα, τον Άγιο Νικόλαο το Χάρακα, το Δασκαλιό, το Πόρτο Ράφτη και την περιοχή του Θωρικού, αλλά και σημεία σε ακριβά νησιά, όπως στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο.

Τι αλλάζει με τον ΕΝΦΙΑ

Τις ανακοινώσεις για τη μεταρρύθμιση στις αντικειμενικές αξίες, την επικαιροποίηση του όλου συστήματος, όπως και το νέο ΕΝΦΙΑ, θα κάνουν αύριο το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει προ ημερών ο κ. Σταϊκούρας, η αύξηση της τιμής ζώνης δεν σημαίνει ότι θα αυξηθεί και η φορολογική επιβάρυνση καθώς μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο σχεδιάζει να νομοθετήσει αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (έως το Νοέμβριο του 2021) ενσωματώνοντας τη νέα μεσοσταθμική μείωση 8% για την οποία είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει μια συνολική μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης από του χρόνου η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται σε περισσότερες δόσεις. Η πληρωμή του θα ξεκινά το Μάρτιο και σε περισσότερες δόσεις. Αν και ο κ. Σταϊκούρας δεν έχει ξεκαθαρίσει σε πόσες δόσεις ακριβώς, είναι σαφές ότι αυτές θα είναι σε περισσότερες από 5, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν ως το τέλος του έτους ακόμη και στις 10 δόσεις.

Όσον αφορά το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο θα αξιολογηθεί το 2022.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Εκτιμάται ότι οι με τις νέες αξίες και τις εντάξεις χιλιάδων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η συνολική φορολογητέα αξία των ακινήτων θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ από περίπου 550-600 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Αυτά τα 100-150 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσουν έναν δημοσιονομικό χώρο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς ο μέσος συντελεστής που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή στον φόρο κατοχής (ΕΝΦΙΑ) είναι το 0,5%.

Η ΑΑΔΕ θα αναλάβει να υπολογίσει πως κατανέμονται τα βάρη από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο να καταλήξει στους φορολογικούς συντελεστές που θα «εξουδετερώσουν» αυτές τις αυξήσεις. Ο στόχος για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 δεν είναι να εισπραχθούν περισσότεροι φόροι.

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα 2,5-2,6 δισ. ευρώ που θα εισπραχθούν και φέτος αλλά με τα βάρη να ανακατανέμονται με πιο δίκαια κριτήρια. Οι έχοντες ακίνητα που μέχρι σήμερα ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος, θα επιβαρυνθούν. Οι έχοντες ακίνητα σε περιοχές όπου θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές ζώνης, θα κερδίσουν διπλά: και από τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και από τη μείωση της τιμής ζώνης.