Όταν ο Μπιλ Γκέιτς έβαλε μικροτσίπ στον Μπάμπη...
Fake Stories

Όταν ο Μπιλ Γκέιτς έβαλε μικροτσίπ στον Μπάμπη...

- Αυτό το μέρος είναι γεμάτο αρκούδες…
- Μα, δεν βλέπω καμία εδώ.
- Είδες τι καλά που κρύβονται;

Το παραπάνω ανέκδοτο συνοψίζει με επιγραμματικό τρόπο τη «λογική» πίσω από κάθε θεωρία συνωμοσίας που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη. Αυτός που την πιστεύει και τη διαδίδει, στην πραγματικότητα μοιράζεται μαζί μας τη «γνώση» του. Θέλει να μας ανοίξει τα μάτια και να μας δείξει έναν κόσμο πέρα από αυτό που φαίνεται. Να μετατρέψει τον κόσμο από ένα μέρος που το αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, σε ένα μέρος όπου οι αισθήσεις δεν παίζουν κανένα ρόλο. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να «δεις» με τα μάτια σου το μικροτσίπ που θα βρίσκεται μέσα στα νέα εμβόλια για τον Covid-19, σύμφωνα με την πρώτη «μετα-κορoνοϊκή» θεωρία συνωμοσίας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή αντιστροφή. Μια αντιστροφή που ανατρέπει τη βάση κάθε επιστημονικής αρχής. Γιατί στην επιστήμη υπάρχει πάντα ένα δεδομένο και μέσω πειραμάτων ή παρατήρησης αυτό το δεδομένο αλλάζει ή αναθεωρείται. Στην περίπτωση μιας θεωρίας συνωμοσίας, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το ότι υπάρχει το μικροτσίπ μέσα στα νέα εμβόλια θεωρείται (αυθαίρετα) ως δεδομένο. Οπότε, δεν χρειάζεται ο συνωμοσιολόγος να αποδείξει ότι το «μικροτσίπ» υπάρχει. Πρέπει οι άλλοι να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει.
Στην περίπτωση τώρα που κάποιος αποδείξει ότι το μικροτσίπ δεν υπάρχει; Ε, μα είναι προφανές: αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης συνωμοσίας που προσπαθεί να συγκαλύψει την αλήθεια και να μας υποδουλώσει. Είναι περίπου όπως παλαιότερα μερικοί συνάνθρωποί μας ονόμαζαν γενικώς «χούντα» ό,τι δεν τους άρεσε. Ε, με τον ίδιο μηχανισμό ακριβώς κάποιος μπορεί να ονομάσει «συνωμοσία» ό,τι δεν πιστεύει.

Το κλειδί βρίσκεται ασφαλώς στη λέξη «πιστεύει». Γιατί, κατά μία έννοια, κάθε θεωρία συνωμοσίας είναι μια μικρή θρησκεία. Έχει τα ιερά της κείμενα που ανεβαίνουν στο Facebook, στα «ψεκασμένα» sites και στο YouTube. Έχει τους ιεραποστόλους της. Έχει τους μάρτυρές της. Που τους κοροϊδεύουν όλοι οι άλλοι, οι εκπρόσωποι του «συστήματος», αλλά εκείνοι υπομένουν τη χλεύη καρτερικά, προσπαθώντας να διαδώσουν την «αλήθεια» σε όσο περισσότερους μπορούν.

Εξάλλου, το μικροτσίπ στα εμβόλια δεν φαίνεται. Ούτε όμως και ο Θεός. Καλείσαι να τον πιστέψεις χωρίς να τον έχεις δει. Τώρα, βέβαια, οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα πιστεύουν κάτι τόσο παράλογο, όπως το μικροτσίπ στο εμβόλιο, χωρίς να το έχουν δει, πριν από λίγες ημέρες πίστευαν ότι ο ιός είναι μια τεράστια πλεκτάνη, επειδή «έχει δει στην πραγματικότητα, κανείς τους νεκρούς στην Ιταλία;». Αλλά στο υπέροχο, ημι-χολιγουντιανό σύμπαν των συνωμοσιολόγων δεν υπάρχουν τέτοιες ανακολουθίες. Και όποιοι τις διατυπώνουν, είναι απλώς μέρος της ευρύτερης συνωμοσίας.

Και όπως ακριβώς με την αρκούδα, η «λογική» λέει ότι αφού δεν είχαμε τόσο πολλούς νεκρούς, ήταν άσκοπη η καραντίνα. Όχι ότι λόγω της καραντίνας δεν είχαμε τόσο πολλούς νεκρούς. Κάτι σαν το «το μνημόνιο έφερε την κρίση»…

Ο κήπος με τα «ψεκαστικά» και οι μπαταρίες των περιστεριών

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του «συνωμοσιολογείν» και «συνωμοσιολογίζεσθαι» είναι η εκπληκτική προσαρμοστικότητα στα εξωτερικά ερεθίσματα. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας λόγος να αναθεωρείς τη θεωρία σου όταν οι συνθήκες αλλάζουν. Ούτε όταν τα γεγονότα τη διαψεύδουν. Σε αυτό το απίθανο εγκεφαλικό λούνα παρκ, για κάθε γεγονός υπάρχει μια καινούργια συνωμοσία. Που έρχεται και κολλάει πάνω στις προηγούμενες, σαν αυθαίρετο πανωσήκωμα σε μια ήδη αυθαίρετη κατασκευή. Δημιουργώντας κυριολεκτικά ένα νέο πύργο της Βαβέλ.
Παράδειγμα; Στην προ κορωνοϊού περίοδο, ένα από τα αγαπημένα θέματα ήταν το νέο λογισμικό αναγνώρισης προσώπων. Ηταν η νέα μέθοδος ελέγχου της ανθρωπότητας. Στη μετά κορονοϊού περίοδο, η μάσκα είναι στην πραγματικότητα μια εκδοχή της μπούρκας και η χρήση της είναι ο τρόπος να μας μετατρέψουν όλους σε μουσουλμάνους! Λογικά πρέπει να έγινε μεγάλος χαμός στα σκοτεινά κέντρα αποφάσεων για την γκάφα να οδηγήσουν τον πληθυσμό στις μάσκες, οι οποίες ακυρώνουν το λογισμικό αναγνώρισης προσώπων…

Η ίδια η Ραχήλ Μακρή -που είναι για τους συνωμοσιολόγους ό,τι η Μέριλιν Μονρόε για τους Κένεντι- μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίζει ότι ο ιός «ξέφυγε» από το εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα και ταυτόχρονα ότι είναι ένα εφαρμοσμένο σχέδιο για τον έλεγχο της ανθρωπότητας, που σημαίνει ότι ο ιός δεν ξέφυγε, αλλά τον διέσπειραν επίτηδες. Αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί και να είναι αποτέλεσμα του 5G. Που αποκλείει τις δύο προηγούμενες θεωρίες, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Εκείνο που έχει πραγματική σημασία, είναι να διαφέρει από την επίσημη εκδοχή.
Μάλιστα, ένα από τα τελευταία trends είναι να αναφέρονται ειρωνικά στον όρο «συνωμοσιολόγος». Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για την προεφηβική τεχνική «καθρεφτάκι»: το «όποιος το λέει είναι», γνωστή άλλωστε και από την προηγούμενη διακυβέρνηση, όπου όποιος αμφισβητούσε κάποιον ισχυρισμό, ήταν απλώς βοθροκάναλο, που το έκανε επειδή τα έχει πάρει από κάποιους που θέλουν να βλάψουν την κυβέρνηση…



Ο άνθρωπος, για παράδειγμα, που πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι το lockdown έγινε μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις του πλανήτη να ξαναφορτίσουν τις μπαταρίες των περιστεριών -που στην πραγματικότητα δεν είναι περιστέρια, αλλά κρυφά drones που παρακολουθούν τους πολίτες (!)- υπογράφει ως «Λεγόμενος συνωμοσιολόγος». Ο «Λεγόμενος συνωμοσιολόγος» βέβαια δεν εξηγεί πώς οι κυβερνήσεις κάνουν τα drones τους να κουτσουλάνε. Και γιατί χρειάστηκε να καταστρέψουν την παγκόσμια οικονομία προκειμένου να παρακολουθούν τον Κώστα από το Κουκάκι. Ή, τέλος πάντων, γιατί χρειάζονται περιστέρια ρομπότ, αφού οι μοχθηρές κυβερνήσεις έχουν στη διάθεσή τους κανονικά drones και κάμερες…

Βέβαια, μπροστά στη θεωρία των περιστεριών, το σενάριο της «Μαρία Κάλλας της συνωμοσιολογίας» -της Ραχήλ Μακρή δηλαδή- που αναρτήθηκε στο Facebook στις 2 Μαΐου, στις 3:42 μ.μ., μοιάζει σχεδόν λογικό: Γι’ αυτό και έχει μαζέψει γύρω του όλες τις περιφερειακές συνωμοσίες, όπως η μαμά χήνα τα χηνάκια. Σύμφωνα με αυτό: «Κάθε πρώην πολίτης θα έχει έναν αριθμό πάνω του και σε εφαρμογές. Χωρίς όνομα, χωρίς τίποτα. Δεν θα μπορεί χωρίς αριθμό ούτε να αγοράσει ψωμί, αν δεν έχει εμβολιαστεί και του βάλουν το τατού στο χέριόπως έχει ο ίδιος ο #Γκέιτς εξηγήσει. Μέσα από εφαρμογές θα παρακολουθούν και μέσα από το 5g θα απελευθερώνουν τον νανοιό με τηλεκατεύθυνση και θα επιτίθεται δημιουργώντας βλάβες οργανικές σε όσους δεν κάθονται καλά. Αλλά ξέχασα συνομωσίες είναι όλα αυτά». Απαραίτητη διευκρίνιση: η αντιγραφή από το status της Ραχήλ Μακρή είναι επί λέξει.



Και μπορεί ο «ξανθός Μέσι της συνωμοσίας» -η Ραχήλ Μακρή, ποιος άλλος;- να αναφέρεται ειρωνικά στη λέξη «συνωμοσία», αλλά κάποιοι άλλοι ανώνυμοι είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι: «Οσον αφορά τα περί ''συνωμοσιολογίας'', να θυμάστε πάντα πως οι συνωμοσιολόγοι Γερμανοεβραίοι του Μεσοπολέμου κατέληξαν στην Αμερική, ενώ οι ''ορθολογιστές'' στο Αουσβιτς», καταλήγει κάποιος γνωστός «αποψολόγος» του Facebook. Με άλλα λόγια, «κάλλιο συνωμοσιολόγαγε, παρά γαϊδουρογύρευε». Που σε τελική ανάλυση, σύμφωνα μ' αυτή την λογική του παραλόγου, σημαίνει ότι «η μεγαλύτερη συνωμοσία είναι να αποκαλείς κάποιον συνωμοσιολόγο»!

 Κάθε εποχή έχει τη συνωμοσία που της ταιριάζει

Το μόνο που χρειάζεται στην πραγματικότητα ένας συνωμοσιολόγος είναι ένα σκοτεινό κέντρο αποφάσεων, με κάποιον διάσημο επικεφαλής, που στόχο έχει να ελέγξει τον παγκόσμιο πληθυσμό, μια θεωρία που να «κουμπώνει» στην εκάστοτε επικαιρότητα και την έμμονη ιδέα ότι όλοι όσοι δεν την πιστεύουν είναι πρόβατα. Στην κλασική εκδοχή, Η Παγκόσμια Νέα Τάξη, με επικεφαλής τον Χένρι Κίσινγκερ ήθελε να βάλει τσιπάκι σε κάθε έναν από εμάς, επιβεβαιώνοντας την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη.

Βέβαια, αν ο Χένρι Κίσινγκερ είχε πει έστω και τα μισά απ' όσα ισχυρίζονται ότι έχει πει και έχει αποκαλύψει, πρέπει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα καρφιά της Ιστορίας και ο μεγαλύτερος προδότης των σχεδίων της Νέας Τάξης, αφού συνήθως τα λεγόμενά του επικαλούνται όσοι θέλουν να αποκαλύψουν τα σκοτεινά σχέδια.

Στη νέα εκδοχή μετά τον κορονοϊό, το σχήμα παραμένει το ίδιο. Απλώς, αντί για κλασικό τσιπάκι με το «χάραγμα του Αντίχριστου», έχουμε το νέο «βιοτσιπάκι» που θα βρίσκεται στα εμβόλια. Και αντί για τον «Εξαποδώ» (ή τον Κίσινγκερ), έχουμε τον Μπιλ Γκέιτς. Που είναι ό,τι ήταν ο Τζορτζ Σόρος πριν από τον κορωνοϊό: η ενσάρκωση του κακού. Τον οποίο μπορεί να ανέφερε η Ραχήλ Μακρή, αλλά στην πραγματικότητα έχει γίνει σταρ των απανταχού συνωμοσιολόγων πολύ πιο πριν, όταν έκανε τη γιγαντιαία δωρεά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και επειδή οι συνωμοσιολόγοι μπορεί να είναι εναντίον της παγκοσμιοποίησης, αλλά στην πραγματικότητα εκτιμούν τις παγκοσμιοποιημένες θεωρίες συνωμοσίας -με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να είναι εναντίον του Μπιλ Γκέιτς και του Ζάκερμπεργκ, αλλά χρησιμοποιούν τα Windows και το Facebook για να διαδώσουν τις απόψεις τους-, το προφίλ του ανερχόμενου «αστεριού» του «κλάδου», του πρώην υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαου Μαυραγάνη είναι γεμάτο από παραπομπές σε διάφορα sites του εξωτερικού. Σε αυτές μπορεί κανείς να δει υπερασπιστές της «Παλαιάς Τάξης Πραγμάτων» να μιλάνε στην κάμερα και να δοξάζουν τον Θεό, που ο πρόεδρος Τράμπ δεν «μασάει» και βάζει φρένο στα σχέδια του Μπιλ Γκέιτς και των συνοδοιπόρων του.

Οπότε η ανάρτηση του Νικόλαου Μαυραγάνη, ο οποίος σημειωτέον προέρχεται από τη μεγάλη των ΑΝΕΛ σχολή, περί «βιοτσίπ ελέγχου», που δημιούργησε τη σχετική θυμηδία την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι παρά η επίσημη μεταφορά των θεωριών που ήδη σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στην «Τραμπική» πλευρά της υφηλίου. Εντάξει, διανθισμένες φυσικά με το απαραίτητο «…να διαλέξουμε τον δρόμο της Ελευθερίας είτε αυτόν της Υποδούλωσης» και το «Καλό Αγώνα φίλοι μου». Ετσι κι αλλιώς, κάθε καλός συνωμοσιολόγος είναι με τη φαντασία του ένας «αντάρτης», που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Γι’ αυτό και τα προφίλ των περισσοτέρων είναι σχεδόν γκρίζα από δημοσιεύσεις που έχουν καταρριφθεί ως fake news και επισημαίνονται από το Facebook με γκρίζο χρώμα.



Ομως, αυτό φυσικά δεν τους πτοεί. Ισα ίσα. Δεν πτοεί κανέναν π.χ. το γεγονός ότι στην επιγραφή του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς δεν υπάρχει στην πραγματικότητα η φράση «Ιδρυμα για τη μείωση του Παγκόσμιου Πληθυσμού», όπως εμφανίστηκε σε μια εμφανώς παραποιημένη φωτογραφία που διαδόθηκε αστραπιαία. Ούτε τους βάζει σε υποψίες, γιατί οι ο Μπιλ και η Μελίντα να θέλουν τόσο απροκάλυπτα να καρφωθούν, αν όντως ήταν αυτός ο σκοπός τους. Για τους συνωμοσιολόγους, κάθε ακύρωση ή διάψευση των fake news που αναρτούν, είναι και ένα παράσημο. Ενα ακόμα χτύπημα της Νέας Τάξης, που προσπαθεί να φιμώσει την «αλήθεια» και να κρύψει την πραγματικότητα. Είναι η δικαίωση του «δείτε το πριν το κατεβάσουν», που διαβάζαμε παλιά στις εξωφρενικές αναρτήσεις.

Άλλωστε είναι γνωστό στους συνωμοσιολόγους ότι ένας από τους πράκτορες που γνώριζε το μυστικό για «το μικροτσίπ υγρής νανοτεχνολογίας» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό…) «βρέθηκε νεκρός έξω από την πόλη Γουχάν, κοντά σε μυστικά γραφεία του Σόρος…». Τώρα το γεγονός ότι μέσα σε αυτή την πρόταση μπόρεσαν να χωρέσουν τρία ολόκληρα αποδεδειγμένα fake news που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν ενοχλεί κανέναν. Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

*To άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε στις 9 Μαΐου