Του Απόστολου Χονδρόπουλου
«Δύο πράγματα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, ενότητα και αξιοκρατία. Και τα αποδεικνύει στην πράξη», έλεγαν συνεργάτες του νέου Προέδρου της ΝΔ το βράδυ της Τετάρτης, μετά την πρώτη ανακοίνωση στελεχών που αναλαμβάνουν κρίσιμους εσωκομματικούς ρόλους τόσο στη Βουλή όσο και στον κομματικό μηχανισμό.
Η επιλογή αρκετών νεοεκλεγέντων βουλευτών σηματοδοτεί, λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη διάθεση της νέας ηγεσίας για ανανέωση. Όσο για την τοποθέτηση σε καίριες κομματικές θέσεις στελεχών που είχαν υποστηρίξει άλλους συνυποψήφιους σηματοδοτούν άνοιγμα προς όλες τις εσωκομματικές πλευρές και έρχεται να καταδείξει, προσθέτουν, την ενωτική διάθεση του νέου Προέδρου, στέλνοντας και το μήνυμα της αξιοκρατίας ως κριτηρίου για την αξιοποίηση των στελεχών του κόμματος.
Η νέα ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην εσωκομματική αναδιάταξη και για το λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να ολοκληρώσει το ταχύτερο την επιλογή στελεχών που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στον κομματικό μηχανισμό ώστε να ρίξει από κει και πέρα το βάρος του στην οργανωτική ανασυγκρότηση, που αποτελεί το μεγάλο στόχο με ορίζοντα το Τακτικό Συνέδριο την άνοιξη, αλλά και στην άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων της ΝΔ.
Τόσο για τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου τύπου επιλέγηκαν στελέχη που είχαν στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη, οι Νίκος Δένδιας και Γιώργος Κουμουτσάκος αντίστοιχα. Ο πρώτος ήταν από εκείνους που είχαν διαφωνήσει εξαρχής με την εκκίνηση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, θεωρώντας ότι «μπήκε το κάρο μπροστά από το άλογο», καθώς θα έπρεπε να έχει προηγηθεί πολιτική και προγραμματική συζήτηση. Σε μία από τις κρίσιμες συνεδριάσεις της ΚΟ στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας είχε προτείνει πάγωμα των εσωκομματικών εκλογών, Συνέδριο το β΄15νθημερο Μαρτίου και εκλογή ηγεσίας την άνοιξη του 2016.
Η επιλογή του κ. Κουμουτσάκου έγινε, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του νέου Προέδρου της ΝΔ, με κριτήριο την εμπειρία που διαθέτει ο βουλευτής Β΄ Αθήνας, την ευρωπαϊκό προφίλ που διαθέτει, αλλά και την μακρά ενασχόλησή του με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα την επικαιρότητα.
Στους υποστηρικτές του πρώην μεταβατικού Προέδρου της ΝΔ συγκαταλέγεται και ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αμέσως μετά την 20η Δεκεμβρίου είχε προτείνει να υπάρξει συνεννόηση των δύο υποψηφίων για να αναλάβει την Προεδρία ο κ. Μεϊμαράκης, με Αντιπρόεδρο τον κ. Μητσοτάκη και να μη διεξαχθεί β΄ γύρος. Η μέχρι σήμερα θητεία του κ. Βρούτση σε αυτή τη θέση κρίθηκε επιτυχημένη και η διατήρησή του εμφανίζεται ως αναγνώριση του έργου που επιτέλεσε. Σαφή συμβολισμό έχει φυσικά και η επιλογή της Νίκης Κεραμέως, νέας επίσης βουλευτή που εξελέγη για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015.
Ο προτεινόμενος για την θέση του γραμματέα της ΚΟ, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και επελέγη με γνώμονα την κοινοβουλευτική του εμπειρία (εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2004). Η απόφαση να προταθούν για τις πέντε θέσεις αναπληρωτών γραμματέων της ΚΟ ισάριθμοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 συμβολίζει τη διάθεση υλοποίησης της δέσμευσης για ανανέωση.
Αντιπρόεδροι
Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα των Αντιπροέδρων, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν χθες βράδυ ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ορίσει, θεωρώντας ότι υπάρχουν επιχειρήματα και υπέρ και κατά. Σημειώνεται πάντως ότι και ο ίδιος κατά την προεκλογική περίοδο είχε εμφανιστεί σε συνεντεύξεις του επιφυλακτικός απέναντι στον τρόπο που λειτούργησε ο θεσμός των Αντιπροέδρων στη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από την εμπειρία μας φαίνεται πως αυτός ο θεσμός δεν έχει λειτουργήσει σωστά». Σε κάθε περίπτωση πάντως η οριστική απόφαση αναμένεται και αυτή να ληφθεί σύντομα.
Σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ ο Πρόεδρος του κόμματος «μπορεί να ορίζει έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους, στους οποίους μπορεί να αναθέτει την προσωρινή αναπλήρωσή του όταν κωλύεται, την εποπτεία και τον συντονισμό ειδικότερων τομέων ευθύνης που καθορίζει ο ίδιος, καθώς και κάθε άλλη, κατά την κρίση του, αρμοδιότητα».
Με την τελική απόφαση ως προς τον ορισμό Αντιπροέδρων συνδέεται και η επιβεβαίωση ή όχι των σεναρίων περί ενδεχόμενης πρότασης για τις θέσεις αυτές προς συνυποψήφιους όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης (κυρίως) και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη. "Αυτά είναι αποφάσεις του Προέδρου του κόμματος", σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς το πρωί της Πέμπτης στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη στις 5.30 το απόγευμα στη Βουλή.
Σημαντικό ρόλο στη ΝΔ της επόμενης ημέρας είναι σαφές ότι θα διαδραματίσει ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης που τοποθετήθηκε αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ και θα αναλάβει παράλληλα ρόλο συνδέσμου του κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η τοποθέτησή του ερμηνεύεται ήδη από πολλούς ως πρόκριμα για διεκδίκηση εκ μέρους του της θέσης του γραμματέα της ΠΕ μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Ανδρέα Παπαμιμίκου, στο Συνέδριο. Ο νέος γραμματέας της ΝΔ θα εκλεγεί από την νέα Πολιτική Επιτροπή που θα προκύψει από το Τακτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με το καταστατικό ο Πρόεδρος της ΝΔ «μπορεί να ορίζει έναν ή περισσότερους Αναπληρωτές Γραμματείς της Πολιτικής Επιτροπής προκειμένου να συνδράμουν τον Γραμματέα στο έργο του και να τον αναπληρώνουν, όταν κωλύεται».
Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κάνει εφ΄ όλης της ύλης ομιλία, αναφερόμενος εκτός από τα οργανωτικά της ίδιας της ΝΔ και στα τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων το Ασφαλιστικό, αλλά και το ζήτημα της επένδυσης στις Σκουριές.