«Όχι» του Αμβούργου στους Ολυμπιακούς του 2024

«Όχι» του Αμβούργου στους Ολυμπιακούς του 2024

Αποχαιρέτησε την υποψηφιότητά της για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 η πόλη του Αμβούργου, καθώς στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε οι περισσότεροι κάτοικοι καταψήφισαν αυτή την πρόταση. Η απόρριψη της διεκδίκησης συγκέντρωσε το 51,6% των ψήφων έναντι 48,4% που τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η απόσυρση του Αμβούργου μοιράζει εκ νέου την τράπουλα ανάμεσα στις πόλεις που εξακολουθούν να διεκδικούν τη διοργάνωση, δηλαδή το Παρίσι, το Λος Αντζελες, τη Βουδαπέστη και τη Ρώμη. Με ψυχραιμία αντέδρασε μπροστά στις εξελίξεις η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Αθανάτων τόνισε: «Παρακολουθώντας τις συζητήσεις που γίνονταν στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες, τα αποτελέσματα δεν προκαλούν πραγματική έκπληξη. Με αυτή την απόφαση μία σπουδαία ευκαιρία για την πόλη, για τη χώρα αλλά και για τον αθλητισμό στη Γερμανία χάθηκε».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά εντός της τελευταίας διετίας που οι Γερμανοί λένε όχι σε μία τέτοιου κύρους διεθνή αθλητική διοργάνωση, καθώς το 2013 και το Μόναχο είχε ψηφίσει κατά της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.

Η εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου της Γερμανίας δήλωσε ότι η Merkel λυπάται για την απόφαση των κατοίκων του Αμβούργου να πουν όχι στην υποψηφιότητα της πόλης. Ειδικότερα, η Κριστιάνε Βιρτς τόνισε ότι η Merkel «έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Αμβούργο και βρίσκει την απόφαση λυπηρή αλλά βεβαίως σέβεται τη βούληση του λαού».

Ωστόσο, αθλητικοί παράγοντες φαίνεται ότι δεν εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ο ειδικός στο αθλητικό μάρκετινγκ, Πάτρικ Νάλι, τόνισε ότι η απόφαση των κατοίκων του Αμβούργου δεν αποτελεί αποτυχία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο εγχείρημα. «Η Ευρώπη δεν νιώθει ιδιαίτερα αισιόδοξη και αυτή η τάση θα καταγραφεί σε οποιαδήποτε άλλη πόλη διενεργούσε δημοψήφισμα για την υποψηφιότητά της» κατέληξε ο Νάλι. Η απόσυρση του Αμβούργου έρχεται έβδομη, αφού έξι άλλες υποψήφιες πόλεις αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 και το Λος Αντζελες αντικατέστησε τη Βοστώνη ως αμερικανική υποψηφιότητα για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.