Ο τουρκικός Τύπος για τις επαφές του προέδρου Erdogan στην Κίνα

Ο τουρκικός Τύπος για τις επαφές του προέδρου Erdogan στην Κίνα

Η επιθυμία της Άγκυρας να μην δημιουργηθεί κουρδική ζώνη στη βόρεια Συρία, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan στις συναντήσεις που είχε με ξένους ηγέτες, και οι θερμές σχέσεις Erdogan-Putin είναι τα στοιχεία που προτάσσει το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών εφημερίδων σήμερα σχετικά με τις επαφές που είχε ο Erdogan στην Κίνα. Η αντιπολιτευτική «Cumhuriyet» όμως κάνει λόγο για «προειδοποίηση Obama προς Erdogan» σε θέματα ελευθεριών.

«Δεν θέλουμε τρομοκρατική ζώνη» είναι ο κοινός τίτλος στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων τουρκικών εφημερίδων σχετικά με τις επαφές του Erdogan στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας.

Η «Hurriyet» γράφει ότι ο Erdogan κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Obama και τη Γερμανίδα καγκελάριο Merkel έθεσε θέμα πολιτικής λύσης στη Συρία και αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους» «και των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων» εννοώντας την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας PYD.

Ως προς τη συνάντηση με την Merkel, η «Hurriyet» γράφει επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεργασία για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ.

Τα περί «αποφασιστικότητας» του Erdogan να μην επιτρέψει η Τουρκία τη δημιουργία κουρδικής ζώνης στα σύνορά της προτάσσει και η φιλοκυβερνητική «Sabah». Η ίδια εφημερίδα υπογραμμίζει τη θερμή ατμόσφαιρα που υπήρξε κατά τη φωτογράφηση του Erdogan με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin, σημειώνοντας ότι η ατμόσφαιρα αυτή «τράβηξε την προσοχή του Προέδρου Obama».

Τέλος η «Cumhuriyet», στο κύριο θέμα της σήμερα κάνει λόγο για «προειδοποίηση Obama προς τον Erdogan». Η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν από τη συνάντησή του με τον Erdogan, έκανε δηλώσεις στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και αναφερόμενος στον Erdogan είπε πως «ήλθε στην εξουσία ως δημοκρατικός και μεταρρυθμιστής ηγέτης. Ένας ηγέτης δεν πρέπει να ξεχνά τις αξίες που τον ανέβασαν». Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι ο Obama είπε ότι «αν υπάρχει καταπίεση εναντίον των δημοσιογράφων, αν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας, πρέπει να δοθεί τέλος στην πρακτική αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ