Ο ηγέτης του Μετώπου αλ Νόσρα θεωρεί συνωμοσία τη σύνοδο της συριακής αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης του Μετώπου αλ Νόσρα θεωρεί συνωμοσία τη σύνοδο της συριακής αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα), του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, υποστήριξε ότι πρέπει να «αποτραπεί» η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη του Ριάντ, όπου μέρος της συριακής αντιπολίτευσης ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Orient News που μεταδόθηκε χθες.

«Πρόκειται για μια συνωμοσία, όχι για διάσκεψη», υποστήριξε ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, προσθέτοντας πως πρέπει να «αποτρέπονται τέτοιες διασκέψεις και συναντήσεις». Τόνισε ιδιαίτερα ότι η παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων ανταρτών στη διάσκεψη αυτή αποτελεί «προδοσία έναντι όσων έχυσαν το αίμα τους για τη Συρία».

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι ισχυρότερες από τις οποίες είναι το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Υποστήριξης, δεν προσκλήθηκαν στη διάσκεψη της συριακής αντιπολίτευσης στο Ριάντ.

Στη διάσκεψη που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας αυτή την εβδομάδα συναντήθηκαν, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, περίπου εκατό εκπρόσωποι ένοπλων και πολιτικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ενέκριναν την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με το καθεστώς, απαιτώντας όμως την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία αμέσως μόλις αρχίσει μια ενδεχόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

«Οι περισσότεροι από τους (αντιπρόσωπους) των ανταρτών που προσκλήθηκαν στο Ριάντ δεν ελέγχουν τους μαχητές τους. Παρότι συμφώνησαν, δεν νομίζω ότι έχουν την εξουσία να εφαρμόσουν (τη συμφωνία) στο πεδίο», είπε ο ηγέτης του Μετώπου Υποστήριξης στο τηλεοπτικό δίκτυο, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση. Επισήμανε ότι οι αντιπρόσωποι δέχθηκαν «πιέσεις» από τη διεθνή κοινότητα για να συμφωνήσουν.

Ακόμη, ο ηγέτης του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα υποστήριξε ότι τυχόν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός θα ευνοούσαν μόνο το καθεστώς στη Δαμασκό.

Η δήλωση αυτή καταγράφεται ενώ τέθηκε σε εφαρμογή μια συμφωνία κατάπαυσης στην Ουάερ, την τελευταία περιοχή της πόλης Χομς που τελεί υπό τον έλεγχο ανταρτών.

Οι εκεχειρίες «είναι το πρώτο βήμα προς την παράδοση, συμφέρουν το καθεστώς και μόνο», υποστήριξε ο Γκολάνι.

Είπε ότι ορισμένοι θέλουν να μείνει ο Άσαντ στην εξουσία, να ενσωματωθούν οι αντάρτες στο στρατό, και κατόπιν «να πολεμήσουν το Μέτωπο Υποστήριξης και το Ισλαμικό Κράτος».

«Πήραμε τον δρόμο του τζιχάντ και πρέπει να τον ολοκληρώσουμε, μιλάμε για την απελευθέρωση του 80% και πλέον της επικράτειας της Συρίας», ανέφερε ακόμη.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της οργάνωσής του με την αλ Κάιντα, ανέφερε πως το Μέτωπο Υποστήριξης δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τη Δύση. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τις αρχές μας, είτε συνδεόμαστε με την αλ Κάιντα είτε όχι».

Δεν είναι σαφές πότε μαγνητοσκοπήθηκε η συνέντευξη του Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, το πρόσωπο του οποίου καλύφθηκε με ψηφιακά εφέ κατά τη μετάδοση της συνέντευξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ