Ο D. Cameron καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους

Ο D. Cameron καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε μέσω του Twitter τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου να συνεχίσουν να εγγράφονται στον ιστότοπο της κυβέρνησης, παρά τη λήξη της προθεσμίας χθες τα μεσάνυκτα.

«Εάν δεν έχετε εγγραφεί και θέλετε να ψηφίσετε στο δημοψήφισμα για την ΕΕ, συνεχίστε να εγγράφεστε. Η μεγάλη προσέλευση προκάλεσε υπερφόρτωση του συστήματος χθες τη νύκτα. Επείγουσες συνομιλίες με την Εκλογική Επιτροπή για να διασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι που εγγράφονται θα μπορούν να ψηφίσουν».

Προηγουμένως, η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να παρατείνει την προθεσμία για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, καθώς ο ιστότοπος έχει «κρασάρει» από χθες το βράδυ πριν από την εκπνοή της προθεσμίας τα μεσάνυκτα.

«Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που ήθελα να εγγραφούν χθες το βράδυ και δεν μπόρεσαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.

«Η προθεσμία για την εγγραφή ορίζεται από νόμο και έχουμε ειδοποιήσει από σήμερα το πρωί την κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους για την εισαγωγή νέου νόμου το συντομότερο δυνατόν. Θα υποστηρίξουμε οποαδήποτε τροποποίηση», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επιδρομή νέων ψηφοφόρων

Τη χθεσινή ημέρα, 192.000 πολίτες εγγράφηκαν για να ψηφίσουν την 23η Ιουνίου, εκτινάσσοντας την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας και προκαλώντας υπερφόρτωση περί τις δύο ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Τρεις ημέρες πριν, το Facebook είχε ξεκινήσει καμπάνια καλώντας τους Βρετανούς να εγγραφούν για να ψηφίσουν την 23η Ιουνίου.

Αποτέλεσμα; Τα δύο τρίτα των εγγραφών των τελευταίων ημερών, το 62%, αφορούν την ηλικιακή κατηγορία μέχρι 34 ετών, η συμμετοχή ή μη της οποίας στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι οι νέοι τάσσονται στην πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι βρίσκονται σε μία ηλικία ξένη προς την εσωστρέφεια: στην κατηγορία των 18-24 ετών, το 61% τάσσεται υπέρ του Bremain και μόνο 21% υπέρ του Brexit, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, ενώ στην κατηγορία των 50-64 ετών μόνο το 37% τάσσεται υπέρ της παραμονής, έναντι του 53% που υποστηρίζει την αποχώρηση. Εξ ου και η αποφασιστική σημασία της ψήφου των νέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ