Νέος θάνατος από τη γρίπη στην Κρήτη

Νέος θάνατος από τη γρίπη στην Κρήτη

Ένας ακόμη θάνατος προστέθηκε στα ήδη αυξημένα κρούσματα από τον ιο της γρίπης που ταλανίζει τον τελευταίο καιρό τη χώρα μας, καθώς πριν ακόμη συμπληρωθούν δύο 24ωρα από το θάνατο της 5χρονης Χαράς από γρίπη τύπου Η1Ν1 σημειώθηκε ένας ακόμα στην Κρήτη αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο.

Όπως αναφέρει το neakriit.gr, πρόκειται για μια 78χρονη που νοσηλευόταν με πνευμονία αλλά τελικά κατέληξε από επιπλοκές της γρίπης.

Σύμφωνα με το διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ.Μαρκάκη: «η 78χρονη κατέληξε το πρωί της Δευτέρας από επιπλοκές της γρίπης. Η γυναίκα νοσηλευόταν για 15-20 ημέρες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και παρέμενε διασωληνωμένη. Η 78χρονη ανήκε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα».

Η άτυχη ηλικιωμένη είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από τα Χανιά, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Χανίων. Παρ'ότι η ηλικιωμένη δεν ανήκε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, δεν ήταν εμβολιασμένη γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τρίτο θάνατο από γρίπη στην Κρήτη. Από Η1Ν1 «έσβησαν» ακόμη το 5χρονο κορίτσι στο Ηράκλειο και ένας 38χρονος στα Χανιά.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται πως προ ολίγων ημερών ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής, Κώστας Λουράντος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του εκφράζει μιλώντας στο protothema.gr., υποστήριζοντας: «Είμαστε ήδη στον Φεβρουάριο. Καμία εταιρεία δεν έχει λόγο να έχει εμβόλια στην αγορά αυτή την εποχή».

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι 18 θάνατοι από την εποχική γρίπη οι αρμόδιες υπηρεσίες προέτρεψαν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο ο Κ. Λουράντος σημείωσε ότι πλέον η επιδημία της γρίπης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της ενώ το εμβόλιο πρέπει να γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες. 

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) να είναι απογυμνωμένες από προσωπικό και υλικά, χιλιάδες ασθενείς με εποχική γρίπη κατευθύνονται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα αναζητώντας εξέταση, διάγνωση και θεραπεία, με δική τους δαπάνη.

Στο πλαίσιο όμως της πρόληψης απαραίτητη κρίνεται και η επαγρύπνηση από τους πολίτες, καθώς παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί (82%).