Το νέο fuel pass με ερωτήσεις και απαντήσεις

Το νέο fuel pass με ερωτήσεις και απαντήσεις

Στο τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν να εισπράττουν οι περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχοι το νέο επίδομα για τα καύσιμα. Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι περίπου 3,1 εκατομμύρια αλλά εκτιμάται ότι τελικώς το δικαίωμα στην επιδότηση θα ασκήσουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ή και λίγο περισσότεροι. Βέβαια, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο καθώς το ποσό είναι πιο ελκυστικό σε σχέση με το αντίστοιχο του Απριλίου. Για το επίδομα θα χρησιμοποιηθεί η ίδια πλατφόρμα και η ίδια διαδικασία.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι το ποσό και το εισοδηματικό κριτήριο ενώ αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο το ποσό της επιδότησης για όσους επιλέξουν την πληρωμή μέσω κάρτας και όχι μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως:

1.   30.000 ευρώ για τον εργένη

2.   33.000 ευρώ για τον παντρεμένο

3.   36.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί

4.   39.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

5.   42.000 ευρώ για τον παντρεμένο με τρία παιδιά και

6.   45.000 ευρώ για τον παντρεμένο με τέσσερα παιδιά

Πόσα οχήματα θα μπορεί να δηλώνει κάθε άτομο;

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα αρκεί αυτό να είναι δηλωμένο στην εφορία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα fuel pass και πότε θα εισπράξουμε τα ποσά;

Η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου καθώς πρέπει προηγουμένως να έχει κλείσει ο κύκλος των αιτήσεων αλλά και η καταβολή των αναδρομικών του power pass. Τα χρήματα θα μπορούν να εξαργυρώνονται σχεδόν αυτόματα με την υποβολή της αίτησης

Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;

H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω δύο (2) μεθόδων:

  • Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία NFC - ανέπαφων συναλλαγών.
  • Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

To ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

  • Alpha Bank
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Εθνική Τράπεζα
  • Eurobank
  • Viva
  • Παγκρήτια Τράπεζα

Ενδεχομένως στον νέο γύρο να προστεθούν και τράπεζες του εξωτερικού που έλλειψαν από τον πρώτο γύρο.

Πόσα χρήματα θα πιστωθούν αυτή τη φορά;

Εξαρτάται από το όχημα και τον τόπο κατοικίας αλλά και τον τρόπο εξαργύρωσης που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος. Έτσι:

Για τους κατοίκους στην ηπειρωτική χώρα έχουμε:

Μοτοσυκλέτες: 45 € σε τραπεζικό λογαριασμό ή 60 € σε κάρτα

Αυτοκίνητα: 65 € σε τραπεζικό λογαριασμό ή 80 € σε ψηφιακή κάρτα

Για τους κατοίκους των νησιών:

Μοτοσυκλέτες: 55 € σε τραπεζικό λογαριασμό ή 70 € σε ψηφιακή κάρτα και

Αυτοκίνητα: 85 € σε τραπεζικό λογαριασμό ή 100 € σε ψηφιακή κάρτα

Ως νησιώτες ορίζονται οι κάτοχοι των ακόλουθων περιοχών Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Γιατί προσαυξάνεται το ποσό αν εξαργυρωθεί μέσω κάρτας;

Στον προηγούμενο γύρο μόλις το 20% των οδηγών εξαργύρωσε το ποσό με κάρτα. Όλοι οι υπόλοιποι ζήτησαν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Γι’ αυτό τώρα το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τονώσει την κάρτα ώστε και τα χρήματα να διατεθούν για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται και το κράτος να εισπράξει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.