Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από World Bank φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από World Bank φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα

Η World Bank μόλις δημοσίευσε νέα συγκριτικά στοιχεία κυβερνητικής αποτελεσματικότητας για το 2020. Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για τους διεθνείς επενδυτές καθώς η World Bank μόλις σταμάτησε την δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης "Doing Business" λόγω ασυνέπειας των εκεί δεδομένων.

Τα νέα στοιχεία κυβερνητικής αποτελεσματικότητας θα θέσουν τις βάσεις για περαιτέρω πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα και ενίσχυση των άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό οι οποίες, ευρισκόμενες (σε απόθεμα) στο 22% του ελληνικού ΑΕΠ, υπολείπονται τα μέγιστα από το 75% για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι μαθαίνουμε, λοιπόν, από τα τελευταία στοιχεία της World Bank;

Μεταξύ 214 κρατών, η World Bank βελτιώνει, για το 2020, την επίδοση μας στον δείκτη "κυβερνητικής αποτελεσματικότητας" (government effectiveness). Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα κατέγραψε, εν μέσω πανδημίας, αξιοσημείωτη άνοδο στην 66η θέση, το 2020, σε σχέση με την 73η θέση το 2019 (στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Σιγκαπούρη).

Η βελτίωση της ελληνικής κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και η γρήγορη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην πανδημία σίγουρα μετρίασαν τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις της τελευταίας καθώς η χώρα μας κατέγραψε αθροιστικά, μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, λιγότερους θανάτους (ανά 100 χιλιάδες πληθυσμό) σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά τον δείκτη "αντιμετώπισης της διαφθοράς" (control of corruption), η Ελλάδα ανεβαίνει, το 2020, στην 88η θέση από την 90η θέση το 2019. Κλείνω με τον δείκτη "ποιότητας των θεσμών και κανονισμών" (regulatory quality) ο οποίος καταγράφει την ικανότητα του κράτους να δημιουργεί και να εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Εν μέσω πανδημίας, το 2020, και παρά τα αλλεπάλληλα lockdowns, η Ελλάδα βελτιώθηκε στην 60η θέση από την 63η θέση το 2019.

Οι προαναφερθέντες δείκτες κυβερνητικής αποτελεσματικότητας λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης προκειμένου να αναβαθμίσουν (ή να υποβαθμίσουν) την Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα παγκοσμίως. Επιπλέον, η εξέλιξη των παραπάνω δεικτών αποτελεί κομβικό παράγοντα αναβάθμισης για χώρες οι οποίες βρίσκονται εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό, βέβαια, μας ενδιαφέρει τα μέγιστα διότι η Moody’s, για παράδειγμα, την οποία θεωρούν οι διεθνείς επενδυτές ως τον κατ’ εξοχήν «αυστηρό» κριτή πιστοληπτικών αποφάσεων, κατατάσσει την Ελλάδα (βάση απόφασης που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2020) στην βαθμίδα Bα3.

Δηλαδή, τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα σε σχέση με τις λιγότερο «αυστηρές» Standard & Poor’s (S&P’s) και Fitch οι οποίες κατατάσσουν την Ελλάδα δύο «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις αυτοί διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατέχουν, αθροιστικά, το 91% της αγοράς σε σχέση με το πενιχρό 3% το οποίο κατέχουν αθροιστικά οι οίκοι DBRS και Scope. Με άλλα λόγια, οι διεθνείς επενδυτές «συγκινούνται» (μόνο) από το τρίο Moody’s, S&P’s, Fitch.

Εκτιμώ λοιπόν ότι η τελευταία εξέλιξη στους δείκτες κυβερνητικής αποτελεσματικότητας σε συνδυασμό με την μεγάλη αποκλιμάκωση στo «βαρίδι» των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους τελευταίους μήνες κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες (ήτοι από τo 32,8% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2020 στο 21,3% του συνόλου των δανείων τον Ιούνιο του 2021: θα επιταχύνει την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε, για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2021 από την Moody’s, είτε μέσα στο 2022 κάτι που με τη σειρά του θα συμβάλλει στην περαιτέρω πτώση του κόστους δανεισμού της χώρας μας και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Το 2020, εν μέσω πανδημίας, η εισροή άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατέγραψε «βουτιά» της τάξης του 29% σε σχέση με το 2019. Αν και σημαντικότατη πτώση, η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα καθώς η αντίστοιχη πτώση στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 70%! Η βελτίωση μας στους δείκτες κυβερνητικής αποτελεσματικότητας δημιουργούν ευοίωνες συνθήκες «φυγής» προς τα εμπρός στο επενδυτικό μέτωπο!