Νέα διαδήλωση στην Κορσική κατά των μουσουλμάνων

Νέα διαδήλωση στην Κορσική κατά των μουσουλμάνων

Περίπου εκατό άνθρωποι, με το σύνθημα "Έξω οι Άραβες!" και "Είναι το σπίτι μας!", διαδήλωσαν ξανά χθες στο Αιάκειο της Κορσικής, σε μια λαϊκή συνοικία όπου την ημέρα των Χριστουγέννων, την Παρασκευή, είχε λεηλατηθεί μια μουσουλμανική αίθουσα προσευχής από διαδηλωτές που φώναζαν αντιαραβικά συνθήματα.

Κατά τη χθεσινή διαδήλωση ένας άνδρας έσπασε, ρίχνοντας πέτρες, τις γυάλινες πόρτες της εισόδου τριών κτιρίων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η διαδήλωση ωστόσο, για την οποία είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, διαλύθηκε το απόγευμα χωρίς να σημειωθεί άλλο περιστατικό.

Το βράδυ ο νομάρχης της Κορσικής Κριστόφ Μιρμάν, ζήτησε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, δεσμευόμενος ότι "αστυνομικοί θα είναι παρόντες σε όλες τις συνοικίες", όπως δήλωσαν διαδηλωτές που μετείχαν σε συνάντηση με τον ίδιο.

Οι διαδηλωτές, όπως και αυτοί που είχαν διαδηλώσει την Παρασκευή, συγκεντρώθηκαν σε λαϊκή συνοικία στο Αιάκειο της Κορσικής έπειτα από μια επίθεση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης από νεαρούς κουκουλοφόρους κατά αστυνομικών και πυροσβεστών που είχαν ειδοποιηθεί για μια πυρκαγιά.

Η επίθεση αυτή από την οποία τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι --δύο πυροσβέστες και ένας αστυνομικός-- πραγματοποιήθηκε από "περίπου 20 άτομα", σύμφωνα με πυροσβέστες, οι οποίοι την περιέγραψαν ως ενέδρα που τους είχαν στήσει κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε πολλή βία, με χτυπήματα με σιδηρόβεργες και ρόπαλα του μπέιζμπολ.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί εκεί την Παρασκευή δήλωναν ότι είχαν πάει για να βρουν τους δράστες της επίθεσης αυτής, αλλά μια ομάδα περίπου 300 ανθρώπων αποκόπηκε από το πλήθος των διαδηλωτών και λεηλάτησε μια μουσουλμανική αίθουσα προσευχής, προσπαθώντας κυρίως να κάψει αντίτυπα του Κορανίου. Ζημιές υπέστη επίσης ένα εστιατόριο με κεμπάπ.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται εν μέσω της έντασης που επικρατεί στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπως επίσης και μετά τη νίκη των κορσικανών εθνικιστών στις περιφερειακές εκλογές που έγιναν.

"Κορσική: μετά την απαράδεκτη επίθεση στους πυροσβέστες, απαράδεκτη βεβήλωση ενός μουσουλμανικού χώρου προσευχής. Σεβασμός στον νόμο της δημοκρατίας", έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καταγγέλλοντας τα επεισόδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ