ΝΔ: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

ΝΔ: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Ήταν βαρύ το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήρθαν και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για να το επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο και να μην αφήσουν καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η υπόθεση της συνεννόησης τελειώνει για τη ΝΔ πριν καν ξεκινήσει. Και ο ίδιος ο Γιάννης Πλακιωτάκης έσπευσε άλλωστε να ξεκαθαρίσει ότι ο Πρωθυπουργός «αναζητά σωσίβιο σωτηρίας και η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα»

Η απόφαση του μεταβατικού Προέδρου της ΝΔ να απαντήσει άμεσα ο ίδιος και στην βραδινή δήλωση του Αλ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι η «η γνώμη που αποκόμισε από την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό είναι ότι ο  βασιλιάς είναι γυμνός», είναι χαρακτηριστική την διαθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο θεωρεί υποκριτικές και επικοινωνιακές τις κινήσεις του Πρωθυπουργού. Ενόχληση έχει προκαλέσει όμως στη ΝΔ και η αναφορά του Πρωθυπουργού σε «εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και όχι Πρόεδρο της ΝΔ, η οποία εξελήφθη ως προσπάθεια υποβιβασμού της σημερινής μεταβατικής ηγεσίας του κόμματος.  Η στάση Πλακιωτάκη έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τους υποψηφίους Προέδρους του κόμματος με τους οποίους επικοινώνησε το βράδυ του Σαββάτου για να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της σύσκεψης.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού προκάλεσε την πολύ έντονη αντίδραση και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σχολίασε ότι «αν ο κ. Τσίπρας νοιώθει ότι δεν μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντα του, οφείλει να παραιτηθεί». «Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα, που επέβαλε το σκληρότερο τρίτο Μνημόνιο και που οδηγεί την οικονομία στη λάθος κατεύθυνση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό και θέτει τη χώρα σε κίνδυνο, εκτός από μια ειλικρινή συγγνώμη, περισσότερη αυτογνωσία και ταπεινότητα», πρόσθεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ και σε εξίσου έντονο ύφος κατέληξε: «Ο κ. Τσίπρας που χώρισε την Ελληνική κοινωνία σε “υπερήφανους διαπραγματευτές” και “προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες” και δίχασε το λαό όσο κανένας πολιτικός από τη Μεταπολίτευση και μετά, θα αποτελεί σύντομα ένα κακό παρελθόν για την πατρίδα μας».

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «θράσος», σχολιάζοντας σε ανάρτησή του στο twitter: «Αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων» μας χαρακτήρισε ο Τσίπρας…Ο Τσίπρας που κατέβαζε κάθε μέρα τον κόσμο στους δρόμους!.. Θράσος». Επικρότησε εξάλλου τους χειρισμούς του μεταβατικού Προέδρου του κόμματος σημειώνοντας ότι «ο κ. Πλακιωτάκης πιστεύω ότι χειρίστηκε πολύ ορθά το επικοινωνιακό σόου που είχε στήσει ο κ. Τσίπρας. Η ΝΔ δεν θα γίνει συνένοχός του»  

Σε αντίστοιχο κλίμα και συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα σημείωσαν ότι «αποδείχτηκε ότι η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν προσχηματική και υπαγορεύτηκε από το κυβερνητικό και εσωκομματικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα» και κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό ότι «με αυτές τις κινήσεις, υπονομεύει ουσιαστικά κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης προτάσσοντας για μια ακόμη φορά το μικροκομματικό του συμφέρον». Πρόσθεσαν δε ότι «η χώρα πράγματι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο το οποίο δεν μπορεί ούτε να αντιληφθεί ούτε να υπηρετήσει ο κ. Τσίπρας.»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε και στη διάρκεια της σύσκεψης «υποκριτικά» όσα λέει ο Πρωθυπουργός περί μη μείωσης συντάξεων, αφού, όπως λένε στη ΝΔ, η κυβέρνηση ψηφίζει μειώσεις συντάξεων 2,2 δις ευρώ για το 2015-2016. Όταν ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς που απέρριψαν την πρόταση για κοινή δήλωση διερωτήθηκε τι θα πουν έξω, ότι δεν συμφωνούν με το να μη μειωθούν οι συντάξεις, ο κ. Πλακιωτάκης φέρεται να του απάντησε: «Είναι υποκριτικά αυτά που λέτε. Να κόβετε συντάξεις με την ψήφο σας και να ζητάτε μετά να μην κοπούν συντάξεις». Σε επισήμανση του κ. Τσίπρα ότι αυτά τα έχει ψηφίσει και η ΝΔ ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι το κόμμα του ψήφισε «χρόνο και πλαίσιο» και τον κατηγόρησε ότι «μας έσυρες σε ένα 3ο αχρείαστο Μνημόνιο»

Yποκριτικές χαρακτήρισε στη διάρκεια της σύσκεψης και τις εν γένει πρωτοβουλίες συνεννόησης λέγοντας μάλιστα ότι δόθηκαν στον Πρωθυπουργό δύο ευκαιρίες για συνεννόηση, τον Γενάρη και το καλοκαίρι όμως εκείνος επέλεξε να πάει μόνος του.

Σε ότι αφορά την διαφοροποίηση της ΝΔ στο προσφυγικό πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρινίζουν ότι δεν οφείλεται στην ύπαρξη σοβαρών διαφωνιών σε ότι αφορά στους χειρισμούς από δω και πέρα, αλλά στο γεγονός ότι θέλησε με τον τρόπο αυτό να επισημάνει τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα αυτό. Σε ότι αφορά τα hot spots εκείνο που λένε στη ΝΔ είναι ότι αφού έχει αναληφθεί δέσμευση για τη δημιουργία τους θα πρέπει να γίνουν κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.