Ν. Κεραμέως (ΝΔ): Το νομοθέτημα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι οπισθοδρομικό και εσωστρεφές

Ν. Κεραμέως (ΝΔ): Το νομοθέτημα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι οπισθοδρομικό και εσωστρεφές

«Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2017 τα πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο να συζητάνε για το πώς θα κάνουν πιο πολλές διεθνείς συνεργασίες, στην Ελλάδα να συζητάμε για το αν η αστυνομία θα έχει δικαίωμα να πιάνει τον ναρκομανή, τον κλέφτη, τον βιαστή, εντός του Πανεπιστημιακού χώρου» δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επεσήμανε πως «η Σύνοδος των Πρυτάνεων κλήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να καταθέσει επί του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι διαφωνεί σε όλα τα βασικά θέματα πλην ενός». «Έχουν όλοι λάθος και ο υπουργός είναι ο μόνος, ο οποίος είναι ο κάτοχος της απολύτου αλήθειας;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας την άποψη ότι «ο κ. Γαβρόγλου είναι σαν να κινείται μόνος στο αντίθετο ρεύμα με το πόδι πατημένο στο γκάζι».

Ερωτηθείσα εάν η ΝΔ αντιτίθεται στη συμμετοχή των φοιτητών σε πανεπιστημιακά όργανα, διευκρίνισε: «Θεωρούμε ότι πρέπει οι φοιτητές να έχουν λόγο για θέματα που τους αφορούν, όμως πραγματικά δε θεωρώ φυσιολογικό οι φοιτητές να ψηφίζουν π.χ. για την απονομή τίτλων επίτιμου διδάκτορα ή να αποφασίζουν για το αν ένας καθηγητής αντί για πολιτική φιλοσοφία θα διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία».

Περιγράφοντας τους άξονες της πολιτικής πρότασης της ΝΔ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η κ. Κεραμέως υπογράμμισε: «Πρέπει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα Πανεπιστήμια. Πρέπει να κάνουμε τα Πανεπιστήμιά μας πιο εξωστρεφή, πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να φτιάξουν ξενόγλωσσα προγράμματα και να προσελκύσουν ξένους φοιτητές. Πρέπει να ασχοληθούμε με τα σημαντικά, δηλαδή πώς Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα θα συνδεθούν με την παραγωγική διαδικασία. Επίσης, για το πώς θα αξιολογούνται αυτά τα προγράμματα, τα πανεπιστήμια και οι διδάσκοντες. Αυτή είναι η προτεραιότητα και μπορεί να είναι το τοτέμ των αντιμεταρρυθμιστών στη χώρα μας, αλλά πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε για το πώς θα δημιουργήσουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια, βάσει αυστηρών όρων και προϋποθέσεων».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία η κ. Κεραμέως σημείωσε πως «είναι θετικό ότι η χώρα βγήκε και πάλι στις αγορές, πλην όμως το επιτόκιο είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που ήταν στα μνημόνια». Επανέλαβε δε το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις πολιτικές επιλογές του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Θεωρούμε ότι η ευθύνη του κ. Βαρουφάκη είναι τεράστια και γι'' αυτό το έχουμε πει και σε όλους τους τόνους έχουμε ζητήσει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή και για τον ίδιο και για τον πρωθυπουργό» είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc