Ν. Κακλαμάνης: Η διάλυση της Ομάδας Δέλτα συνδέεται με τα κρούσματα βίας;

Ν. Κακλαμάνης: Η διάλυση της Ομάδας Δέλτα συνδέεται με τα κρούσματα βίας;

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Οικονόμου, συνδέοντάς τον με την διάλυση της ομάδας Δέλτα.  Ο Ν. Κακλαμάνης κάνει αναφορά σε σειρά περιστατικών όπως την «επίθεση στον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο (5/11), τον τραυματισμό αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ κοντά στο Πολυτεχνείο (12/11), την επίθεση στον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη (18/11), την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο σπίτι του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη (21/11), την κατάληψή του Ιταλικού Προξενείου (30/11), τα εκτεταμένα επεισόδια μετά την πορεία για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου (6/12), τον ξυλοδαρμό ελεγκτών του ΜΕΤΡΟ (14/12), την επίθεση και τραυματισμό του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου (15/12)» και ζητά να ενημερωθεί πόσες προσαγωγές και συλλήψεις υπόπτων πραγματοποιήθηκαν μετά τα επεισόδια αυτά.

Παράλληλα, ο βουλευτής Α' Αθηνών διερωτάται «με ποιο τρόπο θα προστατευθούν τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης ιδεών, χωρίς να απειλούνται οι εκφραστές τους;» καθώς και «ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης των Εξαρχείων και του κέντρου της πόλης, μετά τη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ;»

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Υπόψη: Του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Τόσκα. 

ΘΕΜΑ: Νέες επιθέσεις εναντίον πολιτών και επαναδραστηριοποίηση ομάδων κουκουλοφόρων αμέσως μετά τη διάλυση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.    

Αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου η νέα ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αξιολόγησε, έκρινε και καταδίκασε το επιχειρησιακό σχέδιο  αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα της χώρας. Ως πρώτη προτεραιότητα, τέθηκε η διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, παρόλο που η συγκεκριμένη ομάδα είχε δημιουργηθεί ως απάντηση σε φαινόμενα βανδαλισμών και απρόκλητων επιθέσεων και είχε επιδείξει αρκετές επιτυχίες στην προσπάθεια καταπολέμησης της εγκληματικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό, πως όπως προκύπτει από την απάντησή σας, σε προηγούμενη Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που είχα υποβάλλει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η ομάδα ΔΕΛΤΑ είχε προβεί σε 1.004 συλλήψεις και 2.365 προσαγωγές. Παρόλο αυτά η δράση της, δεν κρίθηκε από την κυβέρνηση αποτελεσματική και ο δεύτερος ερωτώμενος Υπουργός ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο δήλωνε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΚΟΚΚΙΝΟ»: « Κοιτάξτε, ήρθε σαν ώριμο φρούτο η κατάργηση της ΔΕΛΤΑ, μετά από πολλά περιστατικά αυθαιρεσίας που είχαν γίνει. Δηλαδή, τίθεται θέμα δημοκρατικού ελέγχου του κράτους μας και αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας.»

Ωστόσο, ο κύριος Υπουργός δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό του Βουλευτού Βασίλη Οικονόμου στα Εξάρχεια. Περιορίστηκε μόνο να παραδεχθεί, πως κατά τη περίοδο, που ο ίδιος είναι επικεφαλής της δημόσιας ασφάλειας της χώρας, υπάρχουν περιοχές της Αθήνας, που δεν μπορεί να τις επισκεφθεί ο οποιοσδήποτε και ειδικά πρόσωπα, που υπερασπίζονται πολιτικές ιδέες ή απόψεις με τις οποίες κάποιοι δεν συμφωνούν. Συγκεκριμένα, με δήλωση του στο Ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm” ανέφερε ότι: «Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που υπάρχει πρόβλημα αποκλεισμού. Υπάρχει μορφή αποκλεισμού ανθρώπων. Ναι, υπάρχει πρόβλημα κίνησης μέσα στα Εξάρχεια ατόμων που έχουν δημόσια θέση ή ατόμων τα οποία έχουν εκφράσει απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνούν και αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να συμφωνήσουμε». Φαίνεται, πως ο περιορισμός της κίνησης πολίτων και πολύ περισσότερο βουλευτών, λόγω εκπεφρασμένων ιδεών και απόψεων δεν αποτελεί από μόνη της μείζον ζήτημα ατομικών ελευθεριών και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο να απαιτεί άμεσο ανασχεδιασμό της εφαρμοζόμενης πολιτικής για την προστασία των πολιτών.

Η αλήθεια είναι, πως τις τελευταίες ημέρες, λίγο μόλις καιρό μετά τη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, τα περιστατικά βίας, επιθέσεων και βανδαλισμών στο κέντρο της Αθήνας αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό, πως δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ήδη από σήμερα, ότι οι ομάδες κουκουλοφόρων που δρουν στα Εξάρχεια διαβλέπουν «ευχέρεια δράσης» μετά την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και την επιχειρούμενη υποκατάστασή της από τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ, που είναι επιφορτισμένες και με άλλα καθήκοντα, χωρίς να υπάρχει η αμεσότητα,  η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα του πρόσφατου παρελθόντος. Οι ομάδες ΟΠΚΕ, που κινούνται με υπηρεσιακά αυτοκίνητα έχουν σημαντικό πρόβλημα έγκαιρης επέμβασης στο κέντρο της πόλης, ενώ η ανάθεση στην ομάδα ΔΙΑΣ της παρακολούθησης συγκεντρώσεων ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, μοτοπορειών και άλλων, στερεί την ομάδα  από την αποτροπή της εγκληματικότητας στις  γειτονιές της πόλης. Η επιχειρησιακή φιλοσοφία της ομάδας ΔΕΛΤΑ, χωρίς να υποτιμάται η συνεισφορά των άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, την καθιστά περισσότερο αναγκαία από ποτέ καθώς οι προκλήσεις και οι απειλές πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η ανεξέλεγκτη δράση αντιεξουσιαστών, ακροδεξιών, διαδηλωτών, χούλιγκαν προκαλούν σοβαρές και κρίσιμες παραμέτρους  στη δημόσια ασφάλεια που δεν επιτρέπεται να αγνοούνται.

Αμέσως μετά τη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του κέντρου έχουν συμβεί μία σειρά από επεισόδια, που δείχνουν να επιβεβαιώνουν με το χειρότερο τρόπο τους φόβους και την ανησυχία των πολιτών. Ειδικότερα, αναφέρω ενδεικτικά, την επίθεση στον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κύριο Γιώργο Κουμουτσάκο (5/11), τον τραυματισμό Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ κοντά στο Πολυτεχνείο (12/11), την επίθεση στον Υπουργό Περιβάλλοντος κύριο Πάνο Σκουρλέτη (18/11), την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο σπίτι του Υπουργού Επικρατείας κυρίου Αλέκου Φλαμπουράρη (21/11), την κατάληψή του Ιταλικού Προξενείου (30/11), τα εκτεταμένα επεισόδια αμέσως μετά την πορεία για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου (6/12), τον ξυλοδαρμό ελεγκτών του ΜΕΤΡΟ (14/12), την επίθεση και τον τραυματισμό του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Βασίλη Οικονόμου (15/12).

Τα παραπάνω επεισόδια και οι έκνομες δράσεις και συμπεριφορές,  γυρίζουν τη χώρα και τους κατοίκους της Αθήνας, πολλά χρόνια πίσω, όταν πρωτοεμφανίστηκαν ομάδες αντιεξουσιαστών και κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια και στο κέντρο της πόλης.  Σήμερα αποδεικνύεται, ότι η πρόσφατη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, έγινε χωρίς να συνοδεύεται από ένα νέο οργανωμένο και αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Αστυνομίας στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς,  η συγχαρητήρια επιστολή του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό αμέσως μετά την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και οι καταγγελίες του πρώην  Υπουργού Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Γιάννη Πανούση, ότι δέχονταν πιέσεις για αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ από το εσωτερικό του κόμματος καθίστανται περισσότερο επίκαιρες από ποτέ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Καθώς σχεδόν καθημερινά πληθαίνουν οι επιθέσεις και οι βανδαλισμοί στο κέντρο της πόλης, με ποιο τρόπο θα προστατευθούν τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης ιδεών χωρίς να απειλούνται οι εκφραστές τους;

-Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης των Εξαρχείων και του κέντρου της πόλης, μετά τη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ;

-Πόσες προσαγωγές υπόπτων και πόσες συλλήψεις έγιναν μετά από κάθε επεισόδιο, από αυτά που προαναφέρω στην Ερώτησή μου;»

Α.Δ.