N. Farage: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πεθαίνει"

N. Farage: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πεθαίνει"

Η ΕΕ πεθαίνει, ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Η Βρετανία χρειάζεται τώρα μια "Brexit κυβέρνηση", σημείωσε και ζήτησε την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της εξόδου της από την ΕΕ.

"Η ΕΕ καταρρέει, η ΕΕ πεθαίνει", σημείωσε.

"Ελπίζω ότι ρίξαμε το πρώτο τούβλο από τον τοίχο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς μια Ευρώπη κυρίαρχων κρατών", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Φάρατζ, ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κάποια εξέχουσα φυσιογνωμία των Συντηρητικών από το στρατόπεδο της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Μπορεί να είναι κάποιος "μεταξύ του Μάικλ Γκόουβ, του Μπόρις Τζόνσον, του Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω", κατέληξε.

Χάμοντ: Ο Κάμερον θα παραμείνει πρωθυπουργός

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

«Θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ηταν σαφές ότι θα παραμείνει και θα το πράξει», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο Sky News.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να κάνει δηλώσεις προς το τέλος του πρωινού.

Ο Κάμερον πρέπει να παραμείνει στην πρωθυπουργία

Δεν βλέπει να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για μια αποχώρηση από την πρωθυπουργία του Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνει ο επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ Μάθιου Έλιοτ, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να παραμείνει τώρα στη θέση του και να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για το Brexit.

"Δεν βλέπω να υπάρχει μεγάλη όρεξη μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για να φύγει ο πρωθυπουργός: η ευρεία πλειονότητα θέλει να παραμείνει αυτός και να εφαρμόσει την απόφαση" για το Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ Μάθιου Έλιοτ στο Reuters.

"Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εφαρμοστεί αμέσως το Άρθο 50 --στην πραγματικότητα θα ήταν ανόητο να γίνει κάτι τέτοιο. Το καλύτερο είναι να κάνουμε έναν απολογισμό αυτού του πράγματος και ο πρωθυπουργός να μιλήσει με τους συναδέλφους του στα υπουργικά συμβούλια, με το κοινοβούλιο και τα άλλα κράτη μέλη", πρόσθεσε.

Κανένα κράτος μέλος δεν έχει εγκαταλείψει την ΕΕ και το Άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ορίζει πως ένα κράτος μπορεί να αποχωρήσει από την ένωση, εμπεριέχει λίγες λεπτομέρειες.

Στο ίδιο πνεύμα και ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και επίσης υποστηρικτής της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ Άντριου Μπρίτζεν δήλωσε ότι ο Κάμερον θα πρέπει να παραμείνει στην πρωθυπουργία για να συμβάλει στο να καθησυχαστούν οι ψηφοφόροι στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία και οι αγορές.

Ο Άντριου Μπρίτζεν απάντησε σε σχετική ερώτηση που του έγινε από το Reuters: "Χρειαζόμαστε σταθερότητα τώρα. Ναι, πρέπει να παραμείνει" ο Κάμερον.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έπειτα από αυτήν την σημαντική απόφαση, χρειάζεται να καθησυχάσουμε την Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και χρειάζεται να χειριστούμε τον οικονομικό αντίκτυπο", σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ