Μήνυμα πρύτανη ΑΠΘ: Ο εμβολιασμός το μόνο διαβατήριο για επιστροφή στα αμφιθέατρα

Μήνυμα πρύτανη ΑΠΘ: Ο εμβολιασμός το μόνο διαβατήριο για επιστροφή στα αμφιθέατρα

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού στέλνει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου. Όπως τονίζει, ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για επιστροφή στα αμφιθέατρα.

Αναλυτικά, ο πρύτανης αναφέρει:

«Το Πανεπιστήμιό μας εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, με τη συμμετοχή όλων υμών και παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, κατάφερε να εξελιχθεί και να αντεπεξέλθει στον ρόλο και την αποστολή του, τόσο την εκπαιδευτική, όσο και την ερευνητική και της ανταπόδοσης στην κοινωνία. Όμως, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο εφησυχασμού ή απραξίας.

Η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2020-21, για δεύτερη συνεχή χρονιά μέσα στις συνθήκες αβεβαιότητας που επιβάλλει η πανδημία, και οι επιθετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού θέτουν κάθε έναν από εμάς προ των ευθυνών μας».

«Αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο η επιστροφή στα αμφιθέατρα»

Παράλληλα, ο πρύτανης σημειώνει ότι «η δια ζώσης επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου τον Σεπτέμβρη με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους είναι ζητούμενο, που μετά από 18 μήνες μακριά από τα αμφιθέατρα, θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, εφόσον κάθε διδάσκων, κάθε ερευνητής, κάθε εργαζόμενος και κάθε φοιτητής μας έχουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο και την ασφάλεια και ελευθερίες που αυτό εγγυάται».

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τις αποφάσεις της Πολιτείας, όμως αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους», προσθέτει και τονίζει:

«Ο εμβολιασμός είναι sine qua non προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή της λειτουργίας του πανεπιστημίου στην ομαλότητα. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα. Κι αυτό δεν το υπαγορεύει η συζήτηση για τις ομάδες της κοινωνίας μας και τις δραστηριότητες όπου θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός.

Το υπαγορεύει η κοινή λογική, η ίδια η πραγματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις χώρες τις οποίες έχει σαρώσει: Θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Θα εμβολιαστούμε ή θα δούμε τις επιπτώσεις της παρατεταμένης εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας να γίνονται μακροχρόνιες και να επηρεάζουν την ποιότητα των πτυχίων. Θα εμβολιαστούμε ή θα επιτρέψουμε η πόλη μας να βιώσει ξανά «μαύρες» μέρες, όπως του περασμένου Νοέμβρη.

Θα εμβολιαστούμε ή θα επιτρέψουμε στον ιό να ορίζει επ’ αόριστον τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, την εργασία μας, την εκπαιδευτική διαδικασία».

«Χρέος ατομικό, κοινωνικό και ηθικό»

«Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασφαλής οδός, ώστε τα αμφιθέατρα και το campus να αποκτήσουν ξανά τη ζωντάνια που για τόσους μήνες όλοι στερηθήκαμε. Ο εμβολιασμός είναι ο δρόμος για την ελευθερία μας, είναι μία πράξη κοινωνικής συνείδησης και σεβασμού στο αγαθό της ζωής, της δικής μας και των οικείων μας. Ο εμβολιασμός είναι χρέος ατομικό, κοινωνικό και ηθικό», τονίζει ο πρύτανης.

Όπως επισημαίνει, «εκατοντάδες μέλη της οικογένειας του Αριστοτελείου έχουν εργαστεί αδιάκοπα από την αρχή της πανδημίας, ευρισκόμενα στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής μάχης στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και σε συμβουλευτικό ρόλο προς την Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο».

«Χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά τους και την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, ακόμη και την περίοδο του σφοδρού κύματος της πανδημίας που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη, στις δομές Πανεπιστημίου, οι οποίες δε σταμάτησαν να λειτουργούν, δεν υπήρξαν συρροές κρουσμάτων», τονίζει ο πρύτανης.

«Ο λεπτομερής οδικός χάρτης του ΑΠΘ για την αποφυγή ενδοπανεπιστημιακής διασποράς του ιού επικαιροποιείται διαρκώς με βάση τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα. Η προετοιμασία για την υποδοχή των φοιτητών μας στα αμφιθέατρα τον Σεπτέμβρη είναι εντατική. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μην καθυστερήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα απευθύνομαι σε κάθε έναν από εσάς και σας καλώ αν δεν έχετε προγραμματίσει τον εμβολιασμό σας, να το πράξετε άμεσα. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο μας ανοιχτό. Η επιλογή είναι δική μας, το διαβατήριο για τα αμφιθέατρα, τα εργαστήρια, τις κλινικές το κρατάμε στα χέρια μας: Εμβολιαζόμαστε όλοι!», καταλήγει ο Ν. Παπαϊωάννου.

Για τον εμβολιασμό μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Σημειώνεται ότι ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε πως «η νομική διάσταση του ζητήματος άπτεται της λειτουργίας και των αποφάσεων των αρμόδιων θεσμών του κράτους», όμως, «το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή αμφιθέατρα γεμάτα χωρίς εμβολιασμένους φοιτητές και καθηγητές είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξουν, με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί και όλους τους ανεμβολίαστους να νοσούν, βάσει όσων έχουν ήδη συμβεί σε άλλες χώρες».

«Έχει προβλεφθεί σε πανεπιστήμια της Ευρώπης»

Άρα, εξήγησε, «όπως το βλέπουμε ήδη να έχει προβλεφθεί σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και αλλού, στο αμφιθέατρο, στα εργαστήρια, τις κλινικές, η δυνατότητα εισόδου είναι ρεαλιστική μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με διαρκείς αξιόπιστους διαγνωστικούς ελέγχους, οι οποίοι όμως εκτός του ότι θα συνιστούν σημαντική οικονομική επιβάρυνση, δεν προφυλάσσουν τον ανεμβολίαστο από τη νόσηση, αλλά απλώς προλαμβάνουν τη διάδοση του ιού, προστατεύοντας το υπόλοιπο σύνολο».

«Πρόθεσή μου είναι να θέσω το ζήτημα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, καθώς εκτιμώ πως μόνο μία κοινή εμβολιαστική εκστρατεία, ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις και να επιταχυνθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού. Μόνο μία ενιαία εφαρμογή της σχετικής απόφασης στα ΑΕΙ μπορεί να διασφαλίσει ότι τα πανεπιστήμια θα προχωρήσουν σύντομα στην επόμενη μέρα, χωρίς να εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες», γνωστοποίησε.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές δυνατότητες ελέγχου των πιστοποιητικών διευκρίνισε πως «το ψηφιακό άλμα της τελευταίας περιόδου έχει αποδείξει ότι τα δύσκολα γίνονται εύκολα, όπως το έχουμε δει με όλα τα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργήθηκαν και τέθηκαν στη διάθεση των πολιτών, στη μάχη με την πανδημία».