Μικρή άνοδος για τη δημοτικότητα της προέδρου Ρουσέφ

Μικρή άνοδος για τη δημοτικότητα της προέδρου Ρουσέφ

Μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες εμφανίζει τη δημοτικότητα της προέδρου της Βραζιλίας να ανακάμπτει, γεγονός που συνάδει με τις καλύτερες προοπτικές σε ό,τι αφορά την πολιτική της επιβίωση και σηματοδοτεί μια αντιστροφή της σχεδόν διαρκούς πτώσης της δημοφιλίας της όλο τον χρόνο.

Ο αριθμός των Βραζιλιάνων που θεωρούν η κυβέρνηση υπό τη Ντίλμα Ρουσέφ είναι «κακή» ή «πολύ κακή» μειώθηκε στο 65% από 71% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Datafolha η οποία διενεργήθηκε από την 16η ως τη 17η Δεκεμβρίου και δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Folha de Sao Paulo.

Η Ρουσέφ βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και πιο έντονες πιέσεις, καθώς η βραζιλιάνικη οικονομία διέρχεται τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών, ενώ το σκάνδαλο στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroleo Brasileiro SA, της οποίας η σημερινή πρόεδρος ήταν άλλοτε διευθύνουσα σύμβουλος, συνεχίζεται κι έχει οδηγήσει σε συλλήψεις πολλών γνωστών προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου της Βραζιλίας.

Την ώρα που η πρόεδρος Ρουσέφ δίνει εναντίον των προσπαθειών της αντιπολίτευσης να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της από τον θώκο, το ποσοστό των πολιτών που θέλουν να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί μειώθηκε επίσης. Το ποσοστό αυτών που θα ήθελαν να παραιτηθεί μειώθηκε στο 56%, από 62% τον Νοέμβριο, ενώ ένα 60% είπε ότι θα ήθελε να δει την πρόεδρο να αποπέμπεται από 65% τον Νοέμβριο.

Η δημοσκόπηση κλείνει μια μάλλον καλή εβδομάδα για τη Ρουσέφ, έπειτα από δύο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που βελτίωσαν τις πιθανότητές της να αποτρέψει την έναρξη μιας διαδικασίας αποπομπής της.

Παράλληλα η νέμεσή της, ο πρόεδρος της κάτω Βουλής Εντουάρντου Κούνια, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες περί διαφθοράς, βλέπει τη δημοτικότητά του να παραμένει σχεδόν στο ναδίρ, με το 82% των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης της Νταταφόλια για τη Φόλια ντε Σάου Πάουλου να κρίνει ότι θα έπρεπε να του αφαιρεθεί το αξίωμα.

Η δημοσίευση της δημοσκόπησης ακολούθησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Ζουακίμ Λεβί, αρχιτέκτονα πολιτικών λιτότητας, τον οποίο αντικατέστησε ο 46χρονος Νέλσον Μπαρμπόσα, ένας πολιτικός πολύ λιγότερο προσηλωμένος στην «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική, καθώς η Ρουσέφ αναζητεί έναν τρόπο η Βραζιλία να βγει από την ύφεση.

Παρότι δεν είναι μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) της Ρουσέφ, ο Μπαρμπόσα είχε εργαστεί στην επιτροπή για την επανεκλογή του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα (2003-2010) κι είχε συμβάλει στην κατάρτιση του οικονομικού προγράμματος της Ρουσέφ στην πρώτη της εκστρατεία για την προεδρία (2010).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ