Μεταναναστευτικό, Τουρκία και Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Μεταναναστευτικό, Τουρκία και Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Νέες μεθόδους, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αντιμετωπιστεί των πάγιο πρόβλημα των «κωλυσιεργιών», θα αναζητήσουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες πως σε συνέχεια του προβληματισμού που έχει ξεκινήσει, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σχετικά με το μέλλον της Ε.Ε., θα πρέπει «να εμπλουτιστεί το έργο μας με νέες ιδέες». Οι προτάσεις του Tusk θα τεθούν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας αύριο το πρωί. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Tusk θα προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην Ε.Ε., μετά το σοκ του Brexit.

Επίσης, θα συζητηθεί η πρότασή του να αλλάξει η μέθοδος εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και για την αλλαγή της μεθόδου εργασίας είναι σχετικά «άβολη» για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά τις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ.

Η απόσταση που χωρίζει αυτές τις χώρες με τις υπόλοιπες θα φανεί για ακόμα μία φορά και στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που αποτελεί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης και θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, μετά την ανταλλαγή απόψεων των 28 ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Ειδικότερα, θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό των ροών, το ζήτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου που έχει κολλήσει, λόγω ακριβώς αυτών των διαφωνιών, η μετεγκαταστάση και η παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Μετά από δύο συνεδρίες για την ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά και την άμυνα, η συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις στην ΕΕ, κατά το δείπνο, θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Τουρκία. Με φόντο το ουσιαστικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ΕΕ αναζητά τρόπους να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει την Τουρκία στα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit, μετά το αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα το βράδυ να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Ωστόσο, οι «27» -οι οποίοι θα συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα, αύριο, χωρίς την Theresa May αλλά με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., Michel Barnier- όπως όλα δείχνουν, θα αρνηθούν να δώσουν το πράσινο φως στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα, κάτι που θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο. Προκειμένου, όμως, να μη ενδυναμωθεί το αδιέξοδο, οι «27» αναμένεται να διαπιστώσουν ότι κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί και να εγκρίνουν την έναρξη των συζητήσεων για τις μέλλουσες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των «27», αλλά προς το παρόν χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ