Μενδώνη για Τατόι: Ζημιές σε επτά κτίρια - Η επόμενη ημέρα

Μενδώνη για Τατόι: Ζημιές σε επτά κτίρια - Η επόμενη ημέρα

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για τα έργα στο Τατόι, παρότι «χάθηκε μεγάλο μέρος του δάσους» και υπήρξε οικολογική καταστροφή όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνέντευξη Τύπου. Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε πως όλα θα συνεχιστούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ενώ ειδική επιτροπή θα μεριμνήσει και για την αναδάσωση. «Είμαστε μέσα σε όλα τα χρονοδιαγράμματα» τόνισε «τίποτα δεν έχει αλλάξει. Διότι δεν υπήρξαν καταστροφές στα κτίρια ή απώλειες στα αντικείμενα ώστε να μας αναγκάσουν να αναθεωρήσουμε τα χρονοδιαγράμματά μας».

Στόχος του υπουργείου να είναι όλα έτοιμα σε μικρότερους χρόνους. Αλλά, και να γίνουν όλα όπως πρέπει και όπως έχουν ήδη σχεδιαστεί. Όσο για το αν αναλαμβάνει κάποια πολιτική ευθύνη, η Λίνα Μενδώνη απάντησε: Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα οποιασδήποτε ανάληψης ευθύνης αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές. Ζημιές δεν έγιναν. Στην ευχέρεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αξιολογήσει αυτό που έκανε κάθε υπουργείο, είπε.

«Το Τατόι αποτελεί ενιαίο σύνολο με δύο σκέλη, το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό περιβάλλον» είπε η υπουργός. «Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους και αυτό δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς. Στο πολιτιστικό περιβάλλον οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της πολιτικής προστασίας, με την πυροσβεστική, την αστυνομία κ.α. Επίσης, με συντονισμένες προσπάθειες υπηρεσιών μας η ζημιά περιορίστηκε στο μέτρο του δυνατού.»

Στη συνέχεια σημείωσε πως έχουν πληγεί από τη φωτιά επτά κτίρια (Οικία Στουρμ, Κτίριο τηλεπικοινωνιών, Οικία φροντιστή, Κτίριο φρουράς τάφων, Κτίριο Δασονομείου, Κτίριο προσωπικού, Διευθυντήριο). Αλλά, δεν υπάρχουν δομικά προβλήματα σε αυτά «πέρα από αυτά που έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα του χρόνου». Κυρίως κάηκαν στέγες και κουφώματα. Τα σχέδια αποκατάστασης των κτιρίων θα συνεχιστούν με τους χρόνους που προβλέπει η μελέτη βιωσιμότητας. Έχει ανατεθεί ήδη η μελέτη αποκατάστασης του δάσους στον ιστορικό πυρήνα των 1.600 στρεμμάτων και στον ευρύτερα ιστορικό των 6.000. Την επιτροπή απαρτίζουν επιστήμονες και στελέχη του ΥΠΠΟΑ και το χρονοδιάγραμμα της αναδάσωσης θα ανακοινωθεί σε λίγες εβδομάδες.

Δεν πρόκειται άλλωστε για τη συνήθη αναδάσωση, καθώς το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου έχει δύο ιδιαιτερότητες. Την ιστορικότητα και την κλιματική αλλαγή. Η αναδάσωση θα απορροφήσει 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι μελέτες για το ανάκτορο και άλλα δύο κτίρια, θα είναι έτοιμες σύντομα και καθώς έχουν ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουν ανάδοχο. Σε άλλα τρία από τα καμένα, οι μελέτες ξεκινούν αμέσως, με αυτεπιστασία. Θα έχουν ολοκληρωθεί τέλη 2021, αρχές 2022 και η χρηματοδότηση είναι επίσης εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ. Στο ίδιο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο έχουν ενταχθεί μελέτες σχετικές με τα δίκτυα, τις υποδομές, την αποχέτευση του κτήματος, τον βιολογικό καθαρισμό και την πυροπροστασία.

Οι μελέτες που έχουν συνταχθεί για κτίρια, όπως αυτή του ανακτόρου και των μαγειρείων, περιλαμβάνουν πυρανίχευση και πυροπροστασία. Κάτι που απαιτείται πλέον, καθώς θα φιλοξενήσουν σε εκθεσιακούς χώρους διάφορα αντικείμενα. Τα σημαντικότερα από τα 100.000 αντικείμενα που έχουν εντοπισθεί στο Τατόι. Από τα οποία δεν κάηκε κάτι, παρά την πυρπόληση τριών κοντέινερ. Τα κοντέινερ ήταν άδεια ή περιείχαν λίγα αντικείμενα σε κακή κατάσταση διατήρησης και με μικρή αξία, (οικοσκευή και δεύτερης ποιότητας χαρτώο υλικό) που είχαν προέλθει από διαλογές.

Σε ερώτηση ποια αντικείμενα μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας, η Λίνα Μενδώνη απάντησε: «Μεταφέρθηκαν από τα κοντέινερ την ώρα της φωτιάς αντικείμενα που υπήρχε κίνδυνος να κλαπούν. Δεν θα σας πω πού πήγαν για λόγους ασφαλείας».

Για όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το γεγονός ότι τα 100.000 αντικείμενα βρίσκονταν σε κοντέινερ και όχι σε στεγασμένους χώρους όπως συνέβαινε ως το 2016 η υπουργός είπε: «Το 2016 και 2017 αποφασίστηκε η μεταφορά κάποιων αντικειμένων από τα κοντέινερ σε άλλους χώρους, χωρίς συγκατάθεση των υπηρεσιών. Τα κινητά αντικείμενα στο Τατόι αποτελούν ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο άμεσα συνδεδεμένο με τα κτίρια. Οι συλλογές δεν πρέπει να διασπώνται. Επίσης, το 2016 όταν αποφασίστηκε η μεταφορά τους από το κτήμα ήταν πολύ λιγότερα τα αντικείμενα από τα οποία έγινε η επιλογή σε σχέση με αυτά που έχουμε σήμερα. Τα αυτοκίνητα και οι άμαξες σας θυμίζω ήταν στοιβαγμένα με χιλιάδες άλλα αντικείμενα από πάνω τους ως πρόσφατα.  Περίπου 6.000 αντικείμενα μεταφέρθηκαν το 2017 στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού. Το Μουσείο αυτό έχει μπει στην τελική ευθεία για να αποδοθεί στο κοινό το 2023. Έτσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί αυτός ο αριθμός των αντικειμένων στο Τατόι προκειμένου το σύνολο να αποκτήσει ξανά την ενότητά του».

Ταυτοχρόνως ανέφερε ότι η επιτροπή που είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε μόνο μία φορά, ενώ από εκείνη την περίοδο ήδη οι υπηρεσίες έλεγαν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις φύλαξης στο ΜΝΕΠ. Η Μαρία Μερτζάνη, επικεφαλής της διεύθυνσης συντήρησης, είπε ότι ο χώρος ήταν ανεπαρκής και το ότι είχαν μεταφερθεί έξι χιλιάδες αντικείμενα χωρίς ενότητα, εμπόδιζε τους συντηρητές στο έργο του.

Για να γίνει συντήρηση σε λειτουργικό χώρο, απαιτούνται τουλάχιστον 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τη Μαρία Μερτζάνη αυτή τη στιγμή εκπονείται μουσειολογική μελέτη για την έκθεση στο ανάκτορο. Τουλάχιστον 2.000 αντικείμενα θα εκτεθούν στο μουσείο αυτό και άλλα σε άλλα κτίρια. Όλα αυτά, θα βρίσκονται πάντοτε μέσα στο κτήμα, στο δάσος. «Ο κίνδυνος θα είναι πάντα εκεί. Υποχρέωσή μας είναι να τα διαφυλάξουμε σε αυτόν τον χώρο».

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση της κατάστασης του Τατοΐου μετά τη φωτιά

pdf