Μείωση της αποζημίωσης για τον θάνατο νεαρού από αδέσποτη ζητεί το Στε

Μείωση της αποζημίωσης για τον θάνατο νεαρού από αδέσποτη ζητεί το Στε

Το βράδυ της 24ης προς 25η Ιουλίου του 2000, ένας 22 χρονος φοιτητής των ΤΕΙ επέστρεφε με την βέσπα του από την Ελευσίνα στο σπίτι του στη Νίκαια, ωστόσο μια αδέσποτη σφαίρα από πολεμικό όπλο G3-A3, έξω από το στρατόπεδο Στενανάκη στη λεωφόρο Σχιστού, του έκοψε το νήμα της ζωής, σύμφωνα με το πρώτο θέμα.
Η οικογένεια του θύματος προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης από τον απροσδόκητο θάνατο του γιου και αδελφού τους.
Οι γονείς είχαν ζητήσει να τους επιδικαστεί το ποσόν των 1.399.920 ευρώ και τα δύο αδέλφια το ποσόν των 799.920 ευρώ. Τα διοικητικά δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό επιδίκασαν από 300.000 στον καθένα από τους δύο γονείς και από 100.000 σε καθένα από τα δύο αδέλφια συν τους νόμιμους τόκους.
Το δημόσιο όμως κατέθεσε στο ΣτΕ αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης που επιδίκαζε τις 800.000 ευρώ υποστηρίζοντας ότι το ποσόν είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και ότι η χρηματική ικανοποίηση δεν μπορεί να έχει τον χαρακτήρα κύρωσης ή ανταπόθεσης της επίμεμπτης συμπεριφοράς των οργάνων του δημοσίου. Το ΣτΕ έκρινε ότι η αποζημίωση είναι υψηλή υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και τις οικονομικές δυνατότητες του Δημοσίου και ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για να καθορίσει εκ νέου το ποσόν της χρηματικής ιανοποίησης.