Μεγάλη επιχείρηση της Europol για «μαϊμού» τεστ Covid και φάρμακα, με συμμετοχή της Ελλάδας
Europol
Europol

Μεγάλη επιχείρηση της Europol για «μαϊμού» τεστ Covid και φάρμακα, με συμμετοχή της Ελλάδας

Πάνω από 10,5 εκατομμύρια πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα κατασχέθηκαν, 349 ύποπτοι συνελήφθησαν και 10 παράνομα εργαστήρια έκλεισαν ύστερα από μεγάλη επιχείρηση της Europol. Ανάμεσα στα προϊόντα που κατασχέθηκαν ήταν και πάνω από 1 εκατομμύριο «μαϊμού» τεστ Covid τα οποία προορίζονταν για την ευρωπαϊκή αγορά (προς πώληση μέσω διαδικτύου).

Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν οι αρχές Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας ενώ συμμετείχαν συνολικά 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 9 τρίτες χώρες.  

Οι αστυνομικοί εξάρθρωσαν 59 εγκληματικές ομάδες και συνέλαβαν ή προσήγαγαν 349 υπόπτους. Ταυτόχρονα, οι αρχές κατάσχεσαν τεράστιες ποσότητες παραποιημένων φαρμάκων, προϊόντων, ουσιών ντόπινγκ και παράνομων τροφίμων και αθλητικών συμπληρωμάτων, καθώς και πλαστά εμβόλια για τον COVID, προϊόντα υγιεινής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.  

Η αξία των κατασχεθέντων προϊόντων ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι αρχές παρακολουθούσαν 588 ιστοτόπους και μπλόκαραν 89, έλεγξαν τουλάχιστον 218.000 αποστολές και πραγματοποίησαν πάνω από 6.770 ελέγχους doping.

Από τη Europol γίνεται ειδική αναφορά στην ελληνική Οικονομική Αστυνομία η οποία ανέκοψε της δράση οργανωμένης ομάδας με πολυετή ιστορία λαθρεμπορίου αναβολικών στεροειδών και άλλων παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων, όπως φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία. Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και είχαν άλλα μικρά κέντρα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της ομάδας και κατασχέθηκαν πάνω από 2,4 εκατομμύρια αναβολικά και άλλα παράνομα προϊόντα.

 

Δύο παράνομα εργαστήρια στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν για τη μετατροπή πρώτων υλών που διακινούνταν μέσω Μολδαβίας και Βουλγαρίας. Οι πωλήσεις πραγματοποιούνταν μέσω ιστοσελίδων και κρυπτογραφημένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διεθνή πελατεία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων επαγγελματιών αθλητών.

Σύμφωνα με τη Europol,  οι εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν από την πρώτη στιγμή την πανδημία  για να προωθήσουν πλαστά προϊόντα, αλλά το τελευταίο διάστημα αυτή η δράση έχει μειωθεί σημαντικά. 

Η χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συμβουλή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευνοούν την διακίνηση παράνομων προϊόντων μέσω διαδικτύου. Με άλλα λόγια, εάν η αύξηση της ζήτησης που δεν μπορεί να καλυφθεί νόμιμα, δημιουργούνται «κίνητρα» ανάπτυξης του παράνομου εμπορίου...

Την ίδια ώρα, όμως, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα παρασκευάζονται κάτω από αμφισβητήσιμες συνθήκες υγιεινής και χωρίς μέτρα ασφαλείας, γεγονός που οδηγεί σε κινδύνους για την υγεία των τελικών καταναλωτών. Επιπλέον, τα πλαστά φάρμακα συχνά δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και αφήνουν τον καταναλωτή χωρίς θεραπεία.