Μαλί: Η οργάνωση Άνσαρ Ντιν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά του ΟΗΕ

Μαλί: Η οργάνωση Άνσαρ Ντιν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά του ΟΗΕ

Η τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ Ντιν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ενός στρατοπέδου της Αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) στο Κιντάλ (βορειοανατολικά) που στοίχισε την ζωή σε 3 ανθρώπους, δύο κυανόκρανους από τη Γουινέα και ενός πολίτη που συνεργαζόταν με τον ΟΗΕ, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, στο όνομα όλων των μουτζαχεντίν, για την επίθεση εναντίον του στρατοπέδου του Κιντάλ», μια επίθεση που αποτέλεσε «την απάντηση στην κατάληψη των εδαφών μας από τους εχθρούς του Ισλάμ» δήλωσε ο Χαμάντου Αγκ Καλίνι, ένα στέλεχος της Άνσαρ Ντιν, της οργάνωσης που διοικεί ο πρώην ηγέτης των ανταρτών Τουαρέγκ, Ιγιάντ Αγκ Γαλί, σε μια σύντομη τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Άνσαρ Ντιν είναι σύμμαχος της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) και του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Μακίνα (FLM), μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που δρα στο κεντρικό τμήμα του Μαλί.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον της βάσης του ΟΗΕ.

Σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούν από την κυβέρνηση του Μαλί «να ολοκληρώσει ταχέως τις έρευνες και να οδηγήσει τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη», οι οποίοι, όπως υπογραμμίζεται, «πρέπει να λογοδοτήσουν».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπενθυμίζει στο ψήφισμά του ότι «οι επιθέσεις που στοχοθετούν κυανόκρανους ενδεχομένως συνιστούν εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ