Μ. Γκάγκα: Αν δεν προσέξουμε μετά τις γιορτές θα έχουμε ένα τρίτο πολύ βαρύ κύμα

Μ. Γκάγκα: Αν δεν προσέξουμε μετά τις γιορτές θα έχουμε ένα τρίτο πολύ βαρύ κύμα

«Αν δεν προσέξουμε κατά τις γιορτές, είναι πολύ πιθανό μετά να έχουμε ένα τρίτο πολύ βαρύ κύμα πανδημίας, προειδοποιεί η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο liberal.gr, τονίζοντας ότι «η πίεση στα νοσοκομεία δεν έχει μειωθεί». Επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στο Σωτηρία, οι νοσηλευόμενοι είναι περισσότεροι παρά ποτέ, τόσο στους θαλάμους, όσο και στις μονάδες, ενώ εξηγεί ότι ακόμη και αν η συγκέντρωση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν ξεπερνά τα εννέα άτομα, εφόσον δεν φοράμε μάσκες και υπάρχει κάποιος φορέας, τότε υπάρχει πάντα πιθανότητα να μεταφερθεί ο ιός.

Έχουμε δει αρκετές ενδοοικογενειακές διασπορές, όπως εξηγεί η συντονίστρια και διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», στέλνοντας το μήνυμα ότι τις επόμενες ημέρες πρέπει να περιορίσουμε τις επαφές μας όσο αυτό είναι δυνατόν, δηλαδή σε πολύ στενούς φίλους και συγγενείς, κρατώντας με όλους τους άλλους τα μέτρα προστασίας για τον κορονοιό. «Το μήνυμα είναι σαφές : Γιορτές με μάσκα και με μέτρα, τηρώντας τα πρωτόκολλα, όχι χωρίς μάσκα με μη τήρηση μέτρων και σε μη αεριζόμενους χώρους», όπως λέει η επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Δημιουργείται μια αίσθηση σε μερίδα του κοινού ότι επειδή πέφτει ο αριθμός στα νέα κρούσματα τα πράγματα βαίνουν καλύτερα, άρα μπορούμε να εφησυχάσουμε. Είναι έτσι;

Αν δεν προσέξουμε κατά τις γιορτές, είναι πολύ πιθανό μετά να έχουμε ένα τρίτο πολύ βαρύ κύμα πανδημίας. Η πίεση στα νοσοκομεία δεν έχει μειωθεί. Αυτή τη στιγμή στο Σωτηρία έχουμε περισσότερους αρρώστους από ποτέ, τόσο στους θαλάμους, όσο και στις μονάδες. Διότι οι άρρωστοι με Covid19 νοσηλεύονται για πολλές ημέρες. 

Όσο λοιπόν τηρούμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, ζούμε και δουλεύουμε σε καλά αεριζόμενους χώρους και είμαστε λίγα άτομα, τα πράγματα θα πάνε καλά. Αν όμως, ενόψει εορτών, αρχίσουμε να συναναστρεφόμαστε με διαφορετικούς ανθρώπους, ακόμα και 2 ή τρεις κάθε ημέρα, τότε αυτό αποτελεί  πρόβλημα. Έτσι, ένας φορέας, με διαδοχικές συναντήσεις, αρκεί για να μεταδώσει τον ιό σε 30, 40 άλλα άτομα. Αν θέλουμε να απολαύσουμε το γιορτινό τραπέζι με κάποιους φίλους ας διαλέξουμε τους ίδιους και ας περάσουμε όλες τις γιορτές μόνο με αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ακόμη δηλαδή και αν τηρήσουμε τον μέγιστο αριθμό των εννέα ατόμων που ακούμε ότι θα πρέπει να έχει ένα χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, υπάρχει και πάλι κίνδυνος αν δεν τηρούμε μέτρα προστασίας;

Ακόμα και αν η συγκέντρωση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν ξεπερνά τα εννέα άτομα, ωστόσο δεν φοράμε μάσκες, και εφόσον υπάρχει κάποιος φορέας, υπάρχει πάντα πιθανότητα να μεταφερθεί ο ιός. Έχουμε δει αρκετές ενδοοικογενειακές διασπορές. Σε κάθε περίπτωση όμως αν είμαστε τα ίδια εννέα άτομα για τις επόμενες 10- 15 ημέρες, ο κίνδυνος μειώνεται. Χρειάζεται δηλαδή να περιορίσουμε τις επαφές μας σε πολύ στενούς φίλους και συγγενείς και να κρατάμε με όλους τους άλλους τα μέτρα προστασίας για τον κορονοιό. Το μήνυμα είναι σαφές : Γιορτές με μάσκα και με μέτρα, τηρώντας τα πρωτόκολλα, όχι χωρίς μάσκα με μη τήρηση μέτρων και σε μη αεριζόμενους χώρους. Και με λίγους μόνο βγάζουμε τη μάσκα, συνεχώς τους ίδιους, αυτή είναι το λεγόμενο κοινωνικό  κουκούλι, όπως περιγράφεται από τους Βρετανού., Όσο για τους  υπόλοιπους φίλους, με αυτούς μπορούμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, πιθανόν να τους δούμε σε έναν  εξωτερικό χώρο, αλλά πάντα με την τήρηση των αποστάσεων και με χρήση μάσκας. Τι εννοώ ;  Δεν πίνουμε στο γραφείο καφέ με κάποιον άλλο συνάδελφο, αλλά το κάνουμε μόνοι μας, εκτός αν είναι πάντα ο ίδιος και δεν βλέπουμε κανένα άλλο. Η μόλυνση μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή και μπορεί να προέλθει από τους ίδιους μας τους φίλους εφόσον δεν είμαστε προσεκτικοί. Μοιραία θα έχουμε κάποια έκθεση, πρέπει όμως να την περιορίσουμε σε όσο λιγότερους ανθρώπους.

Πόσο σας ανησυχεί ο συναγερμός που έχει σημάνει ξανά στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες;

Είμαι αρκετά ανήσυχη. Δείτε για παράδειγμα τα νούμερα της Ελβετίας, χώρας με μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, όπου χθες είχε 10.000 νέα κρούσματα και συνολικά μετρά 6.000 θανάτους. Τα νούμερα είναι σαρωτικά παντού, οι ρυθμοί μετάδοσης παραμένουν πάρα πολύ γρήγοροι.

Ποια η θέση σας ως ειδικός για το άνοιγμα των εκκλησιών και την συζήτηση που είναι σε εξέλιξη;

Δείτε σήμερα τι είναι ανοικτό και με ποιους όρους. Τα απολύτως απαραίτητα. Λειτουργούν ιατρεία, τα σούπερμαρκετ και τα καταστήματα τροφίμων γενικά. Λειτουργούν με συγκεκριμένους όρους και με μάσκα. Αν πάμε στην εκκλησία χωρίς μάσκα ασφαλώς και υπάρχει ένα θέμα.

Κατά την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός το έθεσε ξεκάθαρα, λέγοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα οι αποφάσεις της Επιτροπής. Ωστόσο, μερίδα Μητροπολιτών πιέζει να ανοίξουν οι εκκλησίες με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς;

Οι άνθρωποι που αισθάνονται την ανάγκη να πάνε στην εκκλησία είναι σημαντικό να πάνε, αλλά τηρώντας τα ίδια μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που αφορούν όλους μας, παντού. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα ακόμη και στις εκκλησίες. Λιγοστός κόσμος, καλός αερισμός και μάσκα συνεχώς.