M. Cavusoglu: Δεν υπάρχει συμφωνία στο προσφυγικό χωρίς τη βίζα

M. Cavusoglu: Δεν υπάρχει συμφωνία στο προσφυγικό χωρίς τη βίζα

Δίχως την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες η Άγκυρα θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό, προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Καθημερινή, λίγες ώρες μετά από την ανεπίσημη επίσκεψή του στην Κρήτη.

Ο κ. Cavusoglu επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η «πλήρης ένταξη» στην Ε.Ε., ενώ ξεκαθάρισε τις επιπτώσεις μιας πιθανής άρνησης απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας.

«Η Ε.Ε. έκανε υποσχέσεις, όπως η απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες, η οικονομική βοήθεια για τους Σύρους στην Τουρκία κ.λπ. Παρά το γεγονός ότι η παράτυπη μετανάστευση στο Αιγαίο είναι πλέον υπό έλεγχο, δεν βλέπουμε την Ε.Ε. πολύ ενθουσιώδη στην εκπλήρωση των υποσχέσεών της. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματά από μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την Ε.Ε., όσο η Ε.Ε. δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016».

Ο M. Cavusoglu, ο οποίος συναντήθηκε και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά την Κυριακή, εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

Για το αν η Τουρκία θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία για το προσφυγικό, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ανέφερε ότι η συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την Ε.Ε. υπογράφηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Τουρκίας.

«Πρωταρχικά στοχεύαμε στην αποτροπή απώλειας ζωών στο Αιγαίο. Μετά πέντε μήνες, μπορούμε περήφανα να πούμε ότι πετύχαμε τον σκοπό μας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Όσο η συμφωνία εφαρμόζεται ικανοποιητικά, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Προτείναμε να δεχόμαστε πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που περνούν στα νησιά μετά τις 20 Μαρτίου. Αν αυτό το μέτρο υποστηριχθεί γρήγορα από την Ελλάδα, τότε τα ελληνικά νησιά δεν θα επηρεάζονται από την παράτυπη μετανάστευση. Από την άλλη πλευρά, αυτή η συμφωνία καλύπτει μόνο τα ελληνικά νησιά και δεν έχει καμία σχέση με την ενδοχώρα. Περιττό να πω ότι παρά το γεγονός ότι η συμφωνία έχει πραγματοποιηθεί με την Ε.Ε., ο πυρήνας της είναι η ελληνοτουρκική συνεργασία». 

Για το θέμα των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ο κ. Cavusoglu εκφράζει την ελπίδα ότι «οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω και αυτοί οι άνθρωποι θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εντός του 2016 και επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αγκύρας στο καθεστώς των εγγυήσεων, με το οποίο η Αθήνα και η Λευκωσία διαφωνούν.

«Όσο πλησιάζουμε το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, ο στόχος αυτής της εντατικής φάσης είναι να εργαστούμε πάνω σε αυτές τις εναπομείνασες αποκλίσεις το συντομότερο δυνατόν. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει συνεισφέρει στη διαδικασία μέσω της διαρκούς κατάθεσης νέων εποικοδομητικών προτάσεων. Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία επίσης διατηρεί τη δέσμευσή της για έναν συμβιβασμό στην Κύπρο και πιστεύει ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, μια συμφωνία στο Κυπριακό είναι δυνατή και εντός του 2016. Θέλουμε απλώς να δούμε μια δίκαιη, σταθερή και συνολική λύση. Όσο συλλογιζόμαστε για τη διάσταση ασφαλείας της λύσης, πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας τις τραγικές εμπειρίες των Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο 1963-74. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της νέας κατάστασης, αν και οι δύο λαοί δεν αισθάνονται ασφαλείς. Είμαστε υπέρ ενός συστήματος των εγγυήσεων που ικανοποιεί τις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις γι' αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να κατευθύνονται με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Τέτοιες δηλώσεις μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη διαδικασία».