Λιβύη: Τη συνάντηση Δένδια - Χαφτάρ καταγγέλλει η Τρίπολη

Λιβύη: Τη συνάντηση Δένδια - Χαφτάρ καταγγέλλει η Τρίπολη

Την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα.

Ο Σιάλα έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών (...) οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση" της Λιβύης».

Υπενθυμίζεται πως χτες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επιδόθηκε σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο στον άξονα Λιβύης, Αιγύπτου, Κύπρου, καθώς η Αθήνα θέλει να οικοδομήσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις παράνομες τουρκικές ενέργειες και τα σχέδια αποσταθεροποίησης που επιχειρεί στη Μεσόγειο η Άγκυρα, τη στιγμή που ανακοινώθηκε και επίσημη η συμφωνία υπογραφής για τον φυσικό αγωγό EastMed, στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου. 

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων με τους οποίους συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας καθιστούν σαφές ότι το μόνο έρεισμα που διαθέτει πλέον η Τουρκία στην περιοχή είναι η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και η σύμμαχός της Ρωσία κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση όσον αφορά τις εξελίξεις στην αφρικανική χώρα.

Η πρώτη συνάντηση του Νίκου Δένδια ήταν αυτή με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος συναντήθηκε επίσης με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντουλάχ αλ Θάνι. «Απορρίπτουμε τη συμφωνία που έκανε ο Σαράτζ με την Τουρκία» δήλωσε ο αλ Θάνι, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «ο Σαράτζ δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες». Ο Λίβυος αξιωματούχος τόνισε, δε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σαράτζ με την Τουρκία και ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή.

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο για συζητήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι με τον οποίο και συζήτησαν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.