ΛΑΕ: Δεν τελειώνει ο αγώνας για την αποτροπή του ξεπουλήματος στη Fraport

ΛΑΕ: Δεν τελειώνει ο αγώνας για την αποτροπή του ξεπουλήματος στη Fraport

«Το γνωστό σχέδιο προσέγγισης, με υποσχέσεις για βοήθεια και κοινωφελή έργα, που ακολουθεί η Γερμανία στους τόπους που υπέστησαν τις ναζιστικές βαρβαρότητες, ακολουθεί και ο Διευθύνων σύμβουλος της Fraport, υποσχόμενος την απασχόληση μόνο Ελλήνων εργαζόμενων στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια» αναφέρει ανακοίνωση του τμήματος Εργατικής Πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι:

«Θέλοντας να κρύψει το μεγάλο σκάνδαλο του ξεπουλήματος των Ελληνικών αεροδρομίων, την πριμοδότηση τους από το κράτος, την προίκα των εγκεκριμένων ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό τους , με χυδαίο και κυνικό τρόπο εκμεταλλεύεται την αγωνία χιλιάδων ανέργων, ιδιαίτερα νέων για μια θέση στο ήλιο.

Πέρα από την ωραιοποίηση της κατάστασης και τις υποσχέσεις, δεν είπε τίποτα για το καθεστώς απασχόλησης αυτών των εργαζόμενων. Δεν είπε τίποτα για τους μισθούς πείνας που καταβάλλονται σε ένα εργασιακό χώρο που έχει καταστεί ειδική οικονομική ζώνη.

Δεν είπε τίποτα για το αν θα υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, η, αν θα ακολουθήσει την συνηθισμένη πρακτική των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στα Ελληνικά αεροδρόμια.

Δεν είπε τίποτα για την πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στους δεκάδες εργολάβους που αναλαμβάνουν έργο από τον διαχειριστή του αεροδρομίου και έχουν επιβάλει καθεστώς γαλέρας. Για τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε υπεργολάβους, που παραμένουν απλήρωτοι ενώ οι εργολάβοι θησαυρίζουν.

Δεν είπε τίποτα για το καθεστώς εργασίας των 280 Ευρώ που επικρατεί στους φορείς επίγειας εξυπηρέτησης, με τις εβδομαδιαίες συμβάσεις ,με το ανακυκλούμενο προσωπικό, με την ελλιπή εκπαίδευση σε ένα αντικείμενο που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Δεν είπε τίποτα για τη τιμολογιακή πολιτική απέναντι στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, σε σχέση με την χρήση των χώρων.

Αυτά είναι μερικά που δεν είπε, η δεν θέλησε να πει ο Διευθύνων Σύμβουλος. Μάλλον προσπάθεια προσεταιρισμού των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στο ξεπούλημα ήταν, παρά απάντηση στα πραγματικά ερωτήματα.

Θα πρέπει να ξέρει όμως ότι ο αγώνας για την αποτροπή του ξεπουλήματος δεν τελειώνει. Οι κοινωνίες έχουν κατανοήσει τις συνέπειες και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να γίνουν άμορφη μάζα για την κερδοφορία της Fraport».