Κυπριακό, διμερή και περιφερειακά ζητήματα στις επαφές Lavrov - Kerry στην Λευκωσία

Κυπριακό, διμερή και περιφερειακά ζητήματα στις επαφές Lavrov - Kerry στην Λευκωσία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η Λευκωσία τις επισκέψεις, με διαφορά μιας μέρας, των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, κυρίων Sergey Lavrov και John Kerry αντίστοιχα. Σε σχέση με το Κυπριακό στις συζητήσεις για το Κυπριακό η Λευκωσία θα εστιάσει κυρίως στο θέμα της ασφάλειας και συγκεκριμένα των εγγυήσεων, δεδομένου ότι οι δύο χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. 

Ο Ρώσος υπουργός θα βρίσκεται στην Λευκωσία την Τετάρτη και ο Αμερικανός ομόλογος την Πέμπτη. Και οι δύο θα γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχουν συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Mustafa Akinci στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Ο κ. Lavrov πρότεινε στον κ. Akinci συνάντηση σε γεύμα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην «νεκρή» ζώνη, αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έδωσε αρνητική απάντηση.  

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ρώσος υπουργός είπε ότι προσβλέπει σε μια σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα αποτελέσματα τους θα προσφέρουν ωφέλιμη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων για το καλό των δυο λαών και θα υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο». 

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό δήλωσε ότι «παραμένουν αρκετά θέματα, επί των οποίων οι πλευρές δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δυο κοινότητες θα επιδείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ