Κίνα: Δεκατέσσερις αξιωματούχοι καταδικάστηκαν για την έκρηξη σε αγωγό το 2013

Κίνα: Δεκατέσσερις αξιωματούχοι καταδικάστηκαν για την έκρηξη σε αγωγό το 2013

Η Κίνα καταδίκασε 14 πρώην αξιωματούχους της κρατικής επιχείρησης ενέργειας Sinopec και της τοπικής κυβέρνησης σε φυλάκιση που φθάνει έως και τα πέντε έτη, για μία μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό πετρελαίου το 2013, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η έκρηξη στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας είχε ως αποτέλεσμα 63 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 156 να τραυματιστούν. Προκάλεσε ζημιές ύψους 751,7 εκατομμυρίων γουάν (117,53 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ανέφερε το πρακτορείο.

Οι αξιωματούχοι της Sinopec καταδικάστηκαν για παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για παράλειψη καθήκοντος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης.

Η έκρηξη ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει τις υποδομές στην Κίνα, εγείροντας ερωτήματα για τα επίπεδα ασφαλείας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τον Αύγουστο, οι εκρήξεις στις αποθήκες ενός λιμανιού είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 160 ανθρώπων στη νοτιοανατολική πόλη Τιανζίν.

Το 2013 έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου σημειώθηκε στον αγωγό Ντονγκγίνγκ-Χουανγκντάο II που ανήκει στη Sinopec. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ότι προκλήθηκε εξαιτίας της διάβρωσης, των παράτυπων εργασιακών πρακτικών και ενός πολύπλοκου δικτύου υπόγειων αγωγών.

Η έκρηξη υπογραμμίζει τους κινδύνους που υπάρχουν καθώς τόσο τα δίκτυα αγωγών ενέργειας όσο και οι πόλεις της Κίνας επεκτείνονται με γρήγορους ρυθμούς. Η αστική ανάπτυξη έχει καταβροχθίσει πολλούς υπάρχοντες αγωγούς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χρυσές ευκαιρίες για τους κλέφτες, ενώ ενεργειακές γραμμές παραμένουν επικίνδυνα κοντά σε κατοικίες, βιομηχανίες και εμπορικά καταστήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ