Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων

Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, σύμφωνα με το οποίο καταργούνται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού, κατατέθηκε στη Βουλή. 

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019, αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

  1. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
  2. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
  3. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Ακολουθεί το Σχέδιο Νόμου «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», που κατατέθηκε στη Βουλή:
 

pdf

Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει πρόθεση για επιστολική ψήφο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απάντησε νωρίτερα σήμερα ότι «όλα αυτά θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή».

«Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Των παραπάνω, είχε προηγηθεί, συνέντευξη στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτριας τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, Θεοδώρας Τζάκρη, ότι, παρά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης πως οι περιορισμοί που ετέθησαν στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων φέρουν την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί». Η ίδια είχε υποστηρίξει ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει, ενώ είχε χαρακτηρίσει «κυβερνητικό μύθο» το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των αποδήμων.