Καταδίκη της Ελλάδας για το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ

Καταδίκη της Ελλάδας για το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ

Του Βασίλη Βενιζέλου

Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει μέχρι αυτήν τη στιγμή αντιδράσει με τον οποιονδήποτε τρόπο στην είδηση της καταδικαστικής απόφασης την οποία μόλις εξέδωσε κατά της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το ανώτατο εβδομαδιαίο όριο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, ήτοι 48 ώρες κατά μέσο όρο.

Δεν εκπλήσσει η σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς, αν και η καταδίκη της χώρας μας προήλθε μετα από σχετικές προσφυγές δέκα τοπικών ενώσεων γιατρών του ΕΣΥ της χώρας μας όταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ήταν ακόμη συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν διαθέτει κανένα σχεδιο προκειμένου να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία και όλα δείχνουν ότι εκέινο το οποίο θα προτείνει στην συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΣΥ της χώρας μας θα είναι ό,τι είχε προτείνει ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος: Συλλογική συμφωνία εργασίας με την ΟΕΝΓΕ για συναινετική παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας, κάτι το οποίο, επειδή θα είναι συναινετικό, μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας να εργάζονται οι γιατροί του ΕΣΥ επί 24 ή και περισσότερες ώρες αδιαλείπτως, αντιβαίνει στο δίκαιο της Ε.Ε. Η Ελλάδα παρέλειψε να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα τις 48 ώρες και δεν καθιέρωσε ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως ούτε περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως.

Κατά την οδηγία σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, ενώ κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει, ανά εικοσιτετράωρο, περίοδο αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας ένδεκα συναπτών ωρών και, ανά περίοδο επτά ημερών, περίοδο συνεχούς αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας 24 ωρών, στις οποίες προστίθενται οι 11 ώρες ημερήσιας αναπαύσεως.

Δέκα τοπικές ενώσεις γιατρών του ΕΣΥ υπέβαλαν καταγγελίες στην Κομισιόν. Κατά τις ενώσεις αυτές, οι γιατροί του ΕΣΥ, ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι, υποχρεώνονται, βάσει της εθνικής νομοθεσίας, να εργάζονται κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως από... 60 έως 93... ώρες! Υποχρεώνονται επίσης σε τακτική βάση να εργάζονται έως και... 32 ώρες αδιαλείπτως στον χώρο εργασίας, χωρίς να απολαύουν των ελάχιστων περιόδων ημερήσιας και εβδομαδιαίας αναπαύσεως ή των ισοδύναμων περιόδων αντισταθμιστικής αναπαύσεως...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε, λοιπόν, τις δέκα τοπικές ενώσεις των γιατρών του ΕΣΥ της χώρας μας, έδωσε προθεσμία ολίγων μηνών προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα μας να συμμορφωθεί ως προς της σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ και, συνεπώς, σε αντίθετη περίπτωση επαπειλείται επιβολή ημερησίου προστίμου εις βάρος της Ελλάδας.