Καταδικάζει την επίθεσης της Κίνας έναντι της ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ
ΚΕΦίΜ

Καταδικάζει την επίθεσης της Κίνας έναντι της ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ

Το ΚΕΦίΜ-Μάρκος Δραγούμης συνυπογράφει στο πλαίσιο μιας διεθνούς ομάδας δεξαμενών σκέψης από 35 χώρες και επικράτειες ανά τον κόσμο μια ανοιχτή επιστολή καταδίκης των ενεργειών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και υποστήριξης προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ.

Την επιστολή που καταδικάζει τις ενέργειες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας υπογράφουν 37 οργανισμοί μέλη του Δικτύου Οικονομικής Ελευθερίας τον Κόσμο (Economic Freedom of the World Network), με επικεφαλής το καναδικό Fraser Institute.

«Το Χονγκ Κονγκ και οι θαυμαστές του επιδόσεις στην οικονομική και πολιτική ελευθερία αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρο τον πλανήτη. Τώρα που οι ελευθερίες αυτές βρίσκονται σε κίνδυνο, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι το να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.” δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας. 

Στις 30 Ιουνίου, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας ψήφισε έναν επίμαχο νόμο για την ασφάλεια, ο οποίος παραβιάζει τον Θεμελιώδη Νόμο του Χονγκ Κονγκ και καταπατά τις ελευθερίες της πόλης. Μια μέρα αργότερα, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και δέκα άτομα για παραβίαση του νέου νόμου, δίνοντας στο ΚΚΚ την εξουσία να επιβάλει ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Με την επιστολή αυτή εκφράζουμε την στήριξή μας στον λαό του Χονγκ Κονγκ που μάχεται για να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατέστησαν το Χονγκ Κονγκ ένα από τα πιο ευημερούντα μέρη του πλανήτη” δήλωσε ο Fred McMahon, επικεφαλής της έρευνας για την οικονομική ελευθερία στο Fraser Institute.

Η επιστολή αναφέρεται στη επιτυχία του Χονγκ Κονγκ να αναδειχθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα από τα πιο ευημερούντα, επιχειρηματικά και ελεύθερα μέρη στη γη.

Για παράδειγμα, το 1950 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ ήταν παρόμοιο με το αντίστοιχο του παγκόσμιου μέσου όρου στα μόλις 2.000 δολάρια ΗΠΑ (ισοδύναμα του 2010), αλλά μέχρι το 2018 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ είχε φτάσει τα 40.000 δολάρια - ποσό τετραπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Ομοίως, το Χονγκ Κονγκ έχει το υψηλότερο ποσοστό ίδρυσης νέων επιχειρήσεων παγκοσμίως, με πάνω από 28 νέες επιχειρήσεις ανά χίλιους κατοίκους εργάσιμης ηλικίας, έναντι μόλις 1,5 του παγκόσμιου μέσου όρου.

Οι πρόσφατες εκτεταμένες συλλήψεις και η καταπάτηση των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας παραβιάζουν ανοιχτά την αρχή “ένα έθνος, δύο συστήματα” στην οποία είχε συμφωνήσει η Κίνα όταν το Χονγκ Κονγκ ήρθε υπό κινεζικό έλεγχο το 1997.

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς μεγαλύτερα επίπεδα οικονομικής ελευθερίας, καθώς και ελευθερίας γενικώς, βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τόσα πολλά για να τη διαφυλάξουν”, δήλωσε ο McMahon.

Ο λαός του Χονγκ Κονγκ δικαιούται διεθνή υποστήριξη στον αγώνα του να διαφυλάξει την παράδοση "ένα έθνος, δύο συστήματα"».