Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Ιράν φαίνεται να εξελίσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας στο οποίο περιλαμβάνεται ακόμη και το σενάριο της εισόδου του Ιράν στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Πετρελαίων.
Τις συζητήσεις αυτές διευκολύνει η διαφαινόμενη πρόθεση του ομίλου Λάτση να αποχωρήσει από τα ΕΛΠΕ, εξέλιξη που δεν θα περιορίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στον όμιλο, αλλά αντιθέτως μπορεί να την ενισχύσει. Για το ιρανικό ενδιαφέρον για πρώτη φορά έγινε λόγος σε δημοσίευμα του Bloomberg, ωστόσο το δημοσίευμα δεν κατονόμαζε αν επρόκειτο για τα ΕΛΠΕ ή την Motor Oil. Διασταυρωμένες πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν ότι πρόκειται για τα Ελληνικά Πετρέλαια και μάλιστα,, επιμένουν, ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει.
Μέσω της εισόδου σε εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, το Ιράν εκτιμά ότι μπορεί να διασφαλίσει, εάν όχι τη δυνατότητα εξαγωγής πετρελαίου μέσω τρίτης διαδρομής από χώρες που θα βρίσκονται εκτός κυρώσεων, τουλάχιστον έσοδα που θα επιτρέπουν την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως φάρμακα και τρόφιμα.
Η συζήτηση για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ της ιρανικής εταιρείας Tadbir Energy Development Group άνοιξε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με αφορμή τη διευθέτηση των οφειλών του ελληνικού ομίλου, που χρονολογούνται στο 2012, οπότε με την επιβολή των κυρώσεων το διεθνές τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει την πληρωμή φορτίων που είχαν παραλάβει τα ΕΛΠΕ. Η οφειλή ανέρχεται στα 800 εκατ. δολάρια σύμφωνα με την ιρανική πλευρά ή στα 500-600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ελληνική πλευρά. Η αποπληρωμή αυτής της οφειλής τέθηκε από το Ιράν ως προαπαιτούμενο για μια νέα συμφωνία προμήθειας αργού που επιδιώκουν τα ΕΛΠΕ, με την επικείμενη άρση του εμπάργκο το 2016, της τάξης των 4 εκατ. βαρελιών τον μήνα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 15-18% της παραγωγής του Ιράν.
Η πλευρά του Ιράν φέρεται να πρότεινε αποπληρωμή του χρέους των ΕΛΠΕ μέσω της συμμετοχής ιρανικής εταιρείας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση δεν θα είχαν κανένα νόημα, αφού το Δημόσιο θα έπρεπε να περιορίσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στα ΕΛΠΕ, που σήμερα ανέρχεται στο ποσοστό του 35,8% και το οποίο έχει μεταφερθεί στο σύνολό του στο ΤΑΙΠΕΔ. Το έδαφος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων δημιουργήθηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αφού διαπιστώθηκε η πρόθεση του ομίλου Λάτση, που συμμετέχει στα ΕΛΠΕ μέσω της Paneuropean Oil & Industrial Holding S.A με ποσοστό 42,57%.