Ήττα της ακροδεξιάς στις Περιφερειακές Εκλογές της Γαλλίας

Ήττα της ακροδεξιάς στις Περιφερειακές Εκλογές της Γαλλίας

Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως μια «προειδοποίηση» προς όλους τους πολιτικούς, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αφού τα exit poll κατέδειξαν ότι το Εθνικό Μέτωπο απέτυχε να επικρατήσει σε οποιαδήποτε περιφέρεια.

«Αυτή η κινητοποίηση υπέρ των υποψηφίων μας σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας επιτρέψει να ξεχάσουμε την προειδοποίηση που εστάλη προς όλους τους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ημών, στον πρώτο γύρο» τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι.

«Τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος σχετικά με όσα ανησυχούν τους Γάλλους πολίτες, οι οποίοι (από την πλευρά τους) αναμένουν σθεναρές και ακριβείς απαντήσεις» υπογράμμισε αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ζητήματα της Ευρώπης, της ανεργίας, της ασφάλειας.

"Κάθε Γάλλος πρέπει να νιώθει υπερήφανος για τη νίκη των Ρεπουμπλικανών, χωρίς όμως, οι πολιτικοί να ξεχνούν και τα μηνύματα από τα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας. Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να αναλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Γάλλους. Ορισμένα από αυτά τα θέματα είναι η Ευρώπη, η οικονομική πολιτική, η  ανεργία και η διασφάλιση της ταυτότητας του γαλλικού έθνους. Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος να αγνοήσουμε το μήνυμα που έδωσαν οι Γάλλοι στο μεσοδιάστημα μεταξύ των εκλογικών γύρων. Ήρθε η ώρα της συλλογικής δουλειάς. Η δική μας ευθύνη είναι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στη Γαλλία", δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά τα αποτελέσματα δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε ο «κίνδυνος που αντιπροσωπεύει το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό».

Τελευταία ενημέρωση 23:34

Η δεξιά αντιπολίτευση της Γαλλίας επικράτησε έναντι του Σοσιαλιστικού κόμματος και των συμμάχων του στην περιφέρεια του Παρισιού (Ιλ ντε Φρανς), τη σημαντικότερη της χώρας και «προπύργιο» του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία 17 χρόνια, στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η Δεξιά και οι κεντρώοι σύμμαχοί της συγκέντρωσαν ποσοστό μεταξύ 43,2% και 44% των ψήφων, έναντι 41,8 και 42,9% του Σοσιαλιστικού Κόμματος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που συμμάχησε με τους Οικολόγους Πράσινους και τους Κομμουνιστές.

Τελευταία ενημέρωση 21:32:

Τους ψηφοφόρους της ευχαρίστησε η Marine Le Pen στις πρώτες δήλωσε που έκανε μετά την ήττα του Εθνικού Μετώπου. Σύμφωνα με την κ. Le Pen το γεγονός ότι το σοσιαλιστικό κόμμα αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο είναι εμφανές θετικό αποτέλεσμα. Η πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος δήλωσε πως το κόμμα της είναι πλέον μια ισχυρή δύναμη στην πολιτική σκηνή.  

Τελευταία ενημέρωση 21:04 :

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde η Δεξία έχει μέχρι τώρα κερδίσει πέντε περιφέρειες, οι Σοσιαλιστές τρεις και το Εθνικό Μέτωπο προς το παρόν παραμένει χωρίς καμία περιφέρεια. Σύμφωνα με νέα στοιχεία στις κάλπες προσήλθε σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων.    

 

Τελευταία ενημέρωση 20:25 :

Σύμφωνα με πληροφορίες όπως φαίνεται η ανηψιά της Μαρί Λε Πεν χάνει τον γαλλικό νότο.

Τελευταία ενημέρωση 19: 54 :

Μαζί με τους συνεργάτες του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Les Republicains, ο  Nicolas Sarkozy αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του Les Republicains αναμένεται να μιλήσει στις οκτώ και μισή ( εννέα και μισή ώρα Ελλάδος).  

Τελευτεάια ενημέρωση 19:12:

Έκλεισαν τα εκλογικά κέντρα στους περισσότερους δήμους όπου η ψηφοφορία τελειώνει στις έξι ώρα (εφτά ώρα Ελλάδος) και αρχίζει η καταμέτρηση.

 

Στις μεγάλες πόλεις, οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες μέχρι και τις οκτώ (εννέα ώρα Ελλάδος).

Τελευταία ενημέρωση 18:04 :

Στις πέντε το απόγευμα (έξι ώρα Ελλάδος), το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 50,54%. Την περασμένη Κυριακή την ίδια ώρα το ποσοστό συμμέτοχής στην ψηφοφορία στον α' γύρο των Περιφερειακών εκλογών ήταν στο 43,01% σύμφωνα με την Le Monde.

Τελευταία ενημέρωση 17:45 :

Σε ντέρμπι μεταξύ της Valerie Pecresse (Δεξία) και του Claude Bartolone (Σοσιαλιστής) εξελίσσεται, κατά την εκτίμηση του Le Figaro, η μάχη για την πρώτη θέση στην περιοχή των Παρισίων.   

Τελευταία ενημέρωση 17:04:

Πολλοί από τους ψηφοφόρους μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τσαλακωμένο το ψηφοδέλτιο του Εθνικού Μετώπου ως απόδειξη αντίστασης.   

 

Τελευταία ενημέρωση 16:17:

Εκκλήσεις προς τους Γάλλους πολίτες  να προσέλθουν στις κάλπες μετά το υψηλό πόστο αποχής το οποίο καταγράφηκε στο α' γύρο των Περιφερειακών εκλογών. Το ποσοστό αποχής είχε φτάσει στο 50,09% και σύμφωνα με αναλυτές ήταν ένας από τους λόγους της νίκης του Εθνικού Μετώπου.

Τελευταία ενημέρωση 15:52:

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι ψηφοφόροι στο Metz και θεωρούν πως η ψήφος τους υπαγορεύεται από τα αποτελέσματα του Εθνικού Μετώπου στο α' γύρο των Περιφερειακών εκλογών την περασμένη βδομάδα.

Τελευταία ενημέρωση 15:32:

Σύμφωνα με το νόμο, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να μεταδώσουν πριν τις οκτώ το βράδυ, τοπική ώρα (εννέα ώρα Ελλάδος), εκτιμήσεις ώστε να αποφευχθεί να  μην επηρεαστούν οι ψηφοφόροι.

Τελευταία ενημέρωση 15:30:

Το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να κερδίσει μέχρι και τέσσερις περιφέρειες την Κυριακή 13 Δεκέμβρη. Μια πιθανή αύξηση της προσέλευσης και ένα αίσθημα αβεβαιότητας καθιστά δύσκολή την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων σύμφωνα με την «Le Monde».

Τελευταία ενημέρωση 14:43:

Ψήφισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Manuel Valls αφού επισκέφτηκε εκλογικά τμήματα στην Essonne.

Τελευταία ενημέρωση 14:18:

Στο 19,59% έφτασε η προσέλευση στις κάλπες το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας) έναντι 16,27% που ήταν την προηγούμενη Κυριακή την ίδια ώρα.

 

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να επικρατήσει σήμερα σε καμία από τις τρεις περιφέρειες που στόχευε, στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, παρά την ιστορική επικράτηση στον πρώτο γύρο πριν από μία εβδομάδα, καταδεικνύουν τα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν υπέστη βαριά ήττα στο βορρά από τον συντηρητικό αντίπαλό της, η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηττήθηκε στο νότο και ο Φλοριάν Φιλιπό, υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, στα ανατολικά.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν μετά την απόσυρση των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο από τις περιφέρειες και την έκκληση του κόμματος προς τους υποστηρικτές του να πάνε στις κάλπες και να μην στηρίξουν το Εθνικό Μέτωπο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.

Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%.

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Στην ανατολικά, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν από την κούρσα, η κεντροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 36,4%, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του TNS Sofres-One Point.

Μαζί με τους συνεργάτες του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος La Republique, ο  Nicolas Sarkozy αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του Les Republicains αναμένεται να μιλήσει στις οκτώ και μισή ( εννέα και μισή ώρα Ελλάδος). 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

- Με τον αέρα του φαβορί στο β' γύρο των Περιφερειακών η M. Le Pen