Ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ενέκριναν πριν από λίγο τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ενέκριναν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προβλέπει, μεταξύ άλλων, περιορισμό στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.

Είναι η πρώτη συμφωνία που δεσμεύει όλες τις χώρες στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σημειώνεται πάντως, ότι η συμφωνία είναι εν μέρει δεσμευτική και εν μέρει εθελοντικού χαρακτήρα για τις χώρες. οι χώρες του Βορρά θα χορηγήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα.

«Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα, αντήλλαξε μια χειραψία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ενώ η γενική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γαλλίας Λοράνς Τουμπιανά αγκαλιάστηκαν.

 

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι "ο κόσμος σήμερα είναι ενωμένος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα ο κόσμος έχει μια τελευταία ευκαιρία να παραδώσει στις επόμενες γενιές έναν πιο υγιή πλανήτη, δικαιότερες κοινωνίες και εύρωστες οικονομίες". Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: "το δύσκολο έργο αρχίζει τώρα. Η διάσκεψη των Παρίσιων είναι μια επιτυχία διότι όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε μια πραγματικά δημοκρατική συμφωνία. Πρέπει τώρα να υλοποιήσουν και να χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία ώστε να μην μείνει στα χαρτιά".

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ