Ηλ. Μόσιαλος: Άμεση επίταξη των κλινικών - Οι ιδιοκτήτες είχαν διορία να απαντήσουν

Ηλ. Μόσιαλος: Άμεση επίταξη των κλινικών - Οι ιδιοκτήτες είχαν διορία να απαντήσουν

«Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν. Δεν το έκαναν», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανιμούς για τον κορονοϊό υπογραμμίζει πως «σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι» και φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνταν να διαθέσουν 200 κλίνες στο ΕΣΥ, νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας μετακινήθηκαν εθελοντικά στην πόλη για να βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Το υπουργείο υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00 σήμερα.

Δεν το έκαναν. Είδαμε παράλληλα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας να μετακινούνται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19.

Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι.

Προς επίταξη 200 κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Υγείας

Ανοικτό το ενδεχόμενο της επίταξης 200 κλινών ιδιωτικών κλινικών στην Θεσσαλονίκη για νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Δείγμα της οριακής κατάστασης που βιώνουν τα νοσοκομεία της πόλης είναι το τελεσίγραφο που απέστειλε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών της πόλης, δίνοντας τους διορία η οποία και έχει λήξει από τις 21.00 το βράδυ. Και αυτό, καθώς, όπως λένε πηγές του υπ. Υγείας, νωρίτερα σήμερα είχαν γεμίσει και οι 1.100 κλίνες για περιστατικά COVID19 που διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και αναζητούμε κλίνες κι άλλου, είναι καθήκον των ιδιωτικών θεραπευτηρίων να δείξουν αλληλεγγύη, έχουν επάρκεια, καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και ζητάμε την βοήθεια τους», αναφέρει στο liberal.gr ο ΓΓ. του υπ. Υγείας Ι.Κωτσιόπουλος.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών έχει απαντήσει ότι δεν μπορεί να διαθέσει τις 200 κλίνες. «Οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για να φιλοξενήσουν παρόμοια περιστατικά, χωρίς να υπάρξει διασπορά νόσου στους υπόλοιπους ασθενείς, ούτε υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία, ταυτόχρονα τα κόστη νοσηλείας είναι υψηλά, ενώ δημιουργούνται και ζητήματα αστικής ευθύνης σε περίπτωση θανάτου των νοσηλευομένων», απαντά στο liberal.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρ. Σαραφιανός.

Το έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές:

Είχε προηγηθεί νωρίτερα ανάρτηση στο site της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών: «Με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζητά από τις Κλινικές της Θεσσαλονίκης την εθελοντική διάθεση 200 νοσηλευτικών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Το έγγραφο στάλθηκε με email και πρέπει να απαντηθεί έως τις 20:00, άλλως θα προβούν σε αναγκαστική επίταξη».

Εδώ και ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει διαφορά σενάρια για να αντιμετωπίσει την ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Θεσσαλονίκη, καθώς οι κλίνες δεν επαρκούν για να νοσηλευθούν ασθενείς που χρειάζονται εντατική. Ένα από αυτά είναι και οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, όμορων νομών με τρένα και μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ. 

«Οι ασθενείς διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία που έχουν διαθεσιμότητα κλινών στις όμορες περιοχές. Σοβαρά ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους διακομίζονται σε μονάδες εντατικής, πάλι μέσω ΕΚΑΒ, όπου απελευθερώνονται κλίνες εντατικής. Δεν έχει υπάρξει ανάγκη, ακόμη, για διακομιδή στην Αθήνα ή σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές», είχε δηλώσει στο Liberal.gr ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, με αφορμή την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στη Βόρειο Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο "κόκκινο" από πλευράς θετικότητας του πληθυσμού στον ιό.

Ο κ. Κωτσιόπουλος υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει σχέδιο για απομακρυσμένες διακομιδές, όπως συμβαίνει με τα περιστατικά στα νησιά αν παραστεί αντίστοιχα τέτοια ανάγκη, οι όποιες διακομιδές χρειαστούν θα γίνουν με το C-130 και τις "κάψουλες" που διαθέτουμε πλέον στη χώρα, για τη μεταφορά ασθενών με λοιμώδη νοσήματα, με όλες τις συνθήκες ασφαλείας το σχέδιο υπάρχει και θα εφαρμοστεί, τα μέσα είναι στη διάθεσή μας και εύχομαι να μην παραστεί τέτοια ανάγκη»,

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση  είναι πολύ δύσκολη, παρά το γεγονός ότι διανύει την τρίτη εβδομάδα lockdown. Σήμερα καταγράφηκαν 774 νέα κρούσματα. Στο «κόκκινο» βρίσκεται επίσης και η επιδημιολογική εικόνα σε Αττική, Λάρισα, Κιλκίς, Ημαθία και Πέλλα.

Διαβάστε ακόμα:

- Στα όριά τους οι ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα - Σενάρια διακομιδών με τρένα και C-130

- Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή - Νέα μέτρα για την Β. Ελλάδα

- Ακόμη 23 εθελόντριες νοσηλεύτριες στη Θεσ/νίκη - Κικίλιας: Ενωμένοι μπορούμε τα πάντα